vicky_botwright.jpgDe heren en de dames van Hemubo / Squash Almere zijn vanmiddag nationaal kampioen geworden. Tijdens de drukbezochte finales van de Nederlandse squasheredivisie, in het Amsterdamse Frans Otten Stadion, rekenden beide formaties af met ‘MeerSquashHeroes uit Hoofddorp.

De Almeerse dames moesten tot aan het einde toe wachten alvorens ze zich voor het tweede opeenvolgende jaar mochten laten kronen tot landskampioen. Het 15-jarige talent Ilona Lagerweij ging in de openingspartij zoals verwacht onderuit tegen de Belgische Kim Hannes-Teunen (4-11, 7-11, 6-11), maar deze nederlaag werd vervolgens recht gezet door Vicky Botwright. De Engelse topspeelster moest echter diep gaan om de verrassend sterk spelende Orla Noom van zich af te houden. Botwright, zes maanden geleden nog verliezend finalist tijdens het WK voor dames in Manchester, kwam met 2-1 achter in games, maar won uiteindelijk wel: 8-11, 11-7, 8-11, 11-9, 11-5.

Hierdoor moest de partij tussen beide kopvrouwen de beslissing brengen. Natalie Grinham, de mondiale nummer vier, nam het hierin namens Hemubo / Squash Almere op tegen haar oudere zus Rachael, die één positie hoger staat op de mondiale ranglijst. Vanaf het begin van het duel liet de jongste van de GrinhamSisters er geen twijfel over bestaan dat zij de landstitel voor haar ploeg wilde binnenslepen. De 31-jarige Grinham, al weer acht jaar woonachtig in Almere, domineerde de slagenwisselingen en was heer en meester op het centercourt van het Frans Otten Stadion. Met als gevolg een 11-4, 11-6, 11-4 overwinning op zuslief.

Bij de mannen ging de eindstrijd ook tussen Hemubo / Squash Almere en ‘MeerSquashHeroes. En ook hier was Almere de sterkste. In tegenstelling tot de vrouwenfinale was het pleit dit keer echter al na twee partijen beslist. De Amerikaan Gilly Lane zette de Almeerders op voorsprong door met 11-5, 15-13, 9-11, 11-9 te winnen van Bart Ravelli. De Australiër Cameron Pilley maakte vervolgens gelijk het karwei af door Daryl Selby volstrekt kansloos te laten. De boomlange ‘Aussie’, de nummer 22 van de wereld, liet geen spaan heel van de Engelsman die slechts vier plaatsen lager staat op de wereldranglijst. Het werd 11-4, 11-3, 11-8. De overwinning van Dylan Bennett op Jaymie Haycocks (11-7, 11-8) was daarom alleen nog maar goed voor de statistieken: 3-0 voor Hemubo / Squash Almere.

Voor de squashsters van Hemubo / Squash Almere was het de derde keer dat ze de landstitel veroverden. Eerder waren ze al de sterkste in 2005 en 2008. Opmerkelijk genoeg speelt de Almeerse formatie slechts vijf jaar in de hoogste divisie van het Nederlandse squash. De mannen van Hemubo / Squash Almere legden voor de tweede keer in zes jaar beslag op de nationale titel. Ook zij waren in 2005 al eens de beste van Nederland.