ROTTERDAM  - Een grote verrassing in de eredivisie van het vrouwensquash gisteravond: All-in-Solo Victoria ging thuis met 6-10 onderuit tegen Eurosafesolutions/Squash Zwolle. De gasten hebben een sterk team, maar Victoria is de afgelopen twee seizoenen tot landskampioen gekroond en behoort ook deze jaargang tot de grote titelfavorieten.

De nederlaag was wel te verklaren. Milja Dorenbos ging in haar eerste game tegen Dagmar Vermeulen door haar enkel en moest huilend de glazen verlaten. Een zware tegenvaller voor Dorenbos, die recent in Rotterdam is komen wonen om nog meer te investeren in haar squashloopbaan. De uit Zevenaar afkomstige ‘squashbabe’ komt niet alleen uit voor Victoria, op het gloednieuwe complex aan de Kralingseweg denkt ze meer vorderingen te maken om ook internationaal te gaan meetelllen. De enkelblessure gooit echter voorlopig roet in het eten.

De kwetsuur van Dorenbos deed al het uitstekende werk van Jacqueline van Nauta Lemke in de eerste partij teniet. Van Nauta Lemke is al in de veertig, haar opponente achterin de twintig, maar de ervaring, het inzicht en de shots deden hun werk. De Rotterdamse versloeg Natasja Buisman, die toch vijf plaatsen hoger staat op de Nederlandse ranglijst, met liefst 3-0.

Het andere goede nieuws voor Victoria kwam van Vanessa Atkinson. De voormalig wereldkampioene leek een halfjaar geleden wat aan scherpte te hebben ingeleverd, maar is weer helemaal terug. Met nieuw kapsel zette de wereldtopper met speels gemak de Duitse kampioene Kathrin Rohrmuller met 3-0 opzij.

Die ontwikkelingen zorgden ervoor dat Marjon Dingemans een game moest pakken tegen Danielle Schumann. Gezien het niveauverschil leek dat vooraf al een onmogelijke opgave, en dat bleek ook na afloop te kloppen. In aantal games had Zwolle, geholpen door de blessure van Milja Dorenbos, dus gewonnen van de landskampioen. ,,Het is jammer, maar wel te verklaren,’’ reageerde de succesvolle teammanager John de Paauw.

De Rotterdammer kon er, op een afstandje, nog wel om lachen dat juist Schumann de Rotterdamse formatie de das had omgedaan. Zij is namelijk de vriendin van Joe Kneipp, de Australische Nederlander die al jarenlang een cruciale rol speelt bij het mannenteam van Didacticum Victoria.

Kneipp, die vandaag 34 wordt, liet zich gisteravond in Beverwijk weer eens van zijn beste kant zien door Sebastiaan Weenink met 3-1 te verslaan. Stephen Cooke, de squashleraar van Victoria, won met 3-0 van Rick Luttikhuizen. Er zat zelfs een ‘perfect game’ (11-0) tussen. De overwinning van Jan Koukal op Roberto Kalshoven was dus voor de statistieken, maar daarom niet minder knap. Omdat René Mijs afgelopen weekend door zijn enkel ging in de finale van het prestigieuze Dunlop-toernooi in Rotterdam, moest Koukal op stel en sprong nog moeten worden ingevlogen vanuit Praag. ’s Ochtends om zes uur arriveerde hij op Schiphol, ’s avonds sloeg hij dus Kalshoven met 3-0 de glazen kooi uit. Tot genot van John de Paauw. ,,We zijn ook dit jaar weer ijzersterk.’’