nat.jpgNatalie Grinham begint komende woensdag als grote favoriete aan het Europese Kampioenschap 2009 voor individuen in het Belgische Herentals. nat.jpgNatalie Grinham begint komende woensdag als grote favoriete aan het Europese Kampioenschap 2009 voor individuen in het Belgische Herentals. De 31-jarige Almeerse is met haar vierde plaats op de wereldranglijst de hoogst genoteerde Europese speelster en voert daardoor in België de plaatsingslijst aan.

De voormalige Australische, die voor het eerst uitkomt namens Nederland op het EK-individueel, heeft in de openingsronde een ‘bye’ en komt daardoor pas donderdag in actie. Dan stuit ze vermoedelijk op de Française Maud Duplomb.

Ook Vanessa Atkinson, Annelize Naudé en Orla Noom hebben een beschermde status tijdens de Europese titelstrijd. De 33-jarige Atkinson, in 2005 gekroond tot Europees kampioene, is als vierde gerangschikt. Zowel Naudé als Noom zijn geplaatst om de kwartfinales te bereiken. Net als Grinham hoeft ook dit Nederlandse trio pas op de tweede dag aan te treden.

De Engelse Laura Lengthorn-Massaro, de mondiale nummer zeven, is tijdens het EK als tweede geplaatst, voor de Française Isabelle Stoehr (#11 van de wereld) en Atkinson (12). De Britten Jenny Duncalf, Alison Waters en Madeline Perry ontbreken tijdens het prestigieuze squashkampioenschap.

De nummers vijf (Duncalf), zes (Waters) en negen (Perry) van de wereld geven er de voorkeur aan om eerder af te reizen naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea, waar de eerste week van juni een belangrijk WISPA Gold toernooi op het programma staat. Ook Grinham komt daar in actie, maar de Nederlandse squashster hoeft in Azië pas op de tweede dag (donderdag) aan te treden.

Net als bij de vrouwen doen ook bij de heren vier Nederlanders mee aan het EK dat van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 mei gespeeld wordt. Zij komen allen wel woensdag op de baan. Laurens Jan Anjema is tijdens het zeer sterk bezettelj.jpg evenement als zevende ingeschaald. De 25-jarige Hagenaar keert in Herentals terug op de baan, nadat hij medio maart een vervelende enkelblessure opliep tijdens een competitiewedstrijd. De huidige nummer 19 van de wereld moet het in zijn openingspartij opnemen tegen Mark Andrew Burke uit België.

Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Rene Mijs zijn de overige landgenoten in het hoofdtoernooi. Bennett stuit in zijn openingspartij op de Italiaan Andrea Torricini, Schweertman treft de Hongaar Marton Szaboky en Mijs moet het in de eerste ronde opnemen tegen Kostyantyn Rybalchenko uit Oekraïne. Op papier behoren de Nederlanders deze partijen te winnen.

Gregory Gaultier is in Herentals als eerste geplaatst. De Fransman, tweede op de wereldranglijst, won het toernooi al vijf keer op rij. Om zijn zesde opeenvolgende titel te bemachtigen moet hij echter afrekenen met sterke concurrentie van o.a. het Engelse trio Nick Matthew, Peter Barker en Adrian Grant, landgenoot Thierry Lincou, de Spanjaard Borja Golan en uiteraard viervoudig Nederlands kampioen Anjema.

Voor de Nederlandse squash(st)ers is het EK-individueel een zeer belangrijk moment. Niet alleen wordt er om de Europese titel gestreden, maar tevens kan er tijdens het evenement een sportstatus bij NOC*NSF worden verdiend. Een top-4 positie levert een A-status op, een kwartfinale plaats is goed voor de B-status.

Klik hier voor de volledige loting van het Europese Kampioenschap voor individuen.