vanessa__nicole.jpgVanessa Atkinson en Natalie Grinham hebben zojuist de eindstrijd bereikt van het individuele Europese Kampioenschap squash. Daarin spelen beide Nederlanders morgenmiddag tegen elkaar. vanessa__nicole.jpgVanessa Atkinson en Natalie Grinham hebben zojuist de eindstrijd bereikt van het individuele Europese Kampioenschap squash. Daarin nemen beide Nederlandse wereldtoppers het morgenmiddag in het Belgische Herentals om 15.00 uur op tegen elkaar.

De als vierde geplaatste Atkinson verraste in de halve finales met een overwinning op de Engelse Laura Lengthorn-Massaro. De Nederlandse nummer twaalf van de wereld won de eerste twee games met miniem verschil tegen haar hoger aangeslagen tegenstandster die de zevende positie in neemt op de mondiale ranglijst. De derde game ging vervolgens nipt verloren voor Atkinson, maar in het volgende bedrijf sloeg de voormalige wereldkampioene en nummer één van de wereld genadeloos toe. Het werd na 44 minuten 12-10, 11-9, 9-11, 11-5. Het was voor de 33-jarige Atkinson pas voor het eerst sinds maart 2008 dat ze van een top-10 speelster wist te winnen.

In de tweede halve finale volgde Grinham het goede voorbeeld van haar twee jaar oudere landgenote. De nummer één van de plaatsingslijst moest in de openingsgame diep gaan om regerend Europees kampioene Isabelle Stoehr van zich af te houden, maar in het vervolg van de partij was de nummer vier van de wereld heer en meester: 15-13, 11-8, 11-6 na 38 minuten. Het is voor de Almeerse overigens de eerste keer dat ze mee doet aan de EK individueel. De voormalige Australische, getrouwd met viervoudig Nederlands kampioen Tommy Berden, komt pas sinds 2008 uit voor ons land.

Atkinson en Grinham speelden twaalf keer eerder tegen elkaar. Beide dames wonnen zes keer. De laatste vier ontmoetingen gingen naar Grinham, maar Atkinson won eind december 2004 de belangrijkste. In de WK-finale was ze destijds te sterk voor de toen nog voor Australië uitkomende Grinham. Een aantal maanden later pakte Atkinson ook nog de Europese titel. De laatste keer dat beide kemphanen tegen elkaar uitkwamen was in de kwartfinales van de Forexx Dutch Open 2008. In Amsterdam won Grinham toen in vier games.

Later vanavond komt Laurens Jan Anjema nog in actie in de halve finales bij de heren. De 25-jarige Hagenaar, als zevende geplaatst, boekte gisteren een knappe zege op de Engelsman Peter Barker en stuit om 20.00 uur op Gregory Gaultier. De Fransman gaat in België op voor zijn zesde opeenvolgende Europese titel. Vanaf 2004 verloor de nummer twee van de wereld niet meer tijdens de Europese titelstrijd.

Klik hier voor de uitslagen van het Europese Kampioenschap voor individuen.


natalie__isabelle.jpg