Laurens Jan AnjemaNa een rustdag, hongerig om de baan te betreden, stond Nederland klaar om misschien wel voor een stunt te gaan zorgen tegen het als vierde geplaatste Australië.

René Mijs begon voor Nederland tegen de nummer 39 van de psa-ranglijst Aaron Frankcomb. De veel hoger gerangde Australiër kon in het begin zeker niet het verschil maken. Mijs speelde een goede basis en kwam in de eerste game sterk terug van een 8-6 achterstand om de game 11-8 binnen te halen. Ook in de tweede game speelde Mijs zeker niet minder dan zijn, op papier betere, tegenstander. Wel kwam hij op een 9-5 achterstand maar wederom wist Mijs de Australiër geen gameball te gunnen en haalde de game met 11-9 binnen. Ondanks deze goede uitgangspositie wist Mijs niet de wedstrijd te winnen en verloor de derde game, na een 9-3 achterstand, nipt met 11-9. De vierde game was Mijs het even kwijt en verloor deze game met 11-5, de vijfde was tot 6-6 erg close, maar vanaf dat moment drukte de Australiër goed door en forceerde fouten bij Mijs, 11-6 voor Frankcomb.

LJ's beurt. LJ moest het opnemen tegen de tweevoudig wereldkampioen David Palmer, de huidige nummer zes van de wereld, die tot dit moment nog niet eerder voor Australië had verloren. LJ begon erg sterk, kwam met 7-1 voor, Palmer won daarna drie snelle punten. LJ herpakte zich en liet Palmer elke rally hard werken. LJ won de eerste game met 11-6, een zeer goed begin.
Ook in de tweede game begon LJ sterk, maar Palmer kon ditmaal wel bijblijven. Het tempo lag hoog, zowel LJ als Palmer spreidde de bal goed en maakte het daarmee voor elkaar extra zwaar. Het was Palmer die deze game aan het langste eind trok en zette de stand daarmee op 1-1 in games, 11-8 voor Palmer. In de derde game gaven beide spelers elkaar weinig ruimte om kansen te creëren, het tempo lag vreselijk hoog. Palmer kwam op een 6-3 voorsprong, waarna LJ terugsloeg en de stand weer gelijk trok naar 8-8. Palmer sloeg twee tinballen en LJ had een 'lucky bounce' op gameball om de derde game binnen te slepen, 11-8 en 2-1 voor LJ. In de vierde game lieten beide spelers elkaar weer alle hoeken van de baan zien. Palmer begon net wat sterker en kwam wederom op een 6-3 voorsprong. LJ die vermoeid leek vocht terug en bracht de score op 5-6. Palmer zette weer aan en liep uit naar 9-5 en leek er een vijfde set uit te slepen. LJ vocht echter weer terug en speelde punt voor punt erg sterk om de score in zijn voordeel te zetten 10-9 voor LJ, matchball. Palmer kon nog één keer wat terug doen door het 10-10 te maken, LJ vechtte voor wat hij waard was en won de twee volgende punten, beide met een winner, MATCH voor Nederland!

Piëdro moest de beslissing brengen tegen de in Nederland woonachtige Cameron Pilley (nr. 17 op de psa-ranglijst), een moeilijke opgave. Pilley begon ijzersterk en liet Piëdro in de eerste game kansloos, 11-0. In de tweede game kon Piëdro wat terug doen, maar het tempo en de slagen van de Australiër waren te goed om echt een blok te zetten, 11-5 Pilley. In de derde game ging het gelijk op tot 5-5 waarna Pilley uitliep tot 10-7, Piëdro kwam nog goed terug en kwam zelfs op gameball maar kon het net niet afmaken, 13-11 Pilley.

Ondanks het verlies kan Nederland terug kunnen kijken op een goede strijd. Bondscoach Lucas Buit is erg trots op zijn spelers. Morgen spelen de Nederlandse squashers voor een plek bij de beste acht, na vandaag zeker niet onmogelijk!

Australië vs. Nederland: 2-1
3. Aaron Frankcomb vs. Rene Mijs  8-11, 8-11, 11-9, 11-5, 11-6 (68m)
1. David Palmer vs. Laurens Jan Anjema  6-11, 11-8, 8-11, 10-12 (75m)
2. Cameron Pilley vs. Piedro Schweertman  11-0, 11-6, 13-11 (31m)

world-teams-2009-nld-aus