Vanessa-20090215_21549Vanessa Atkinson is in de eerste ronde van de Carol Weymuller US Open 2009 aan een vroege nederlaag ontsnapt. De 33-jarige squashster had het zwaar tegen de Amerikaanse qualifier Latasha Khan, maar ze won wel. Annelize Naudé kwam in New York niet door de openingsronde heen, ze verloor van Jenny Duncalf.

Atkinson kwam in New York voor het eerst sinds het WK-individueel in Amsterdam weer in actie op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour. De als zevende geplaatste Nederlandse verloor de eerste game van de in goede vorm verkerende Khan, die vorige week nog een toernooi in Canada won, maar trok het tweede en derde bedrijf wel naar zich toe. De Amerikaanse trok vervolgens de stand weer gelijk, waardoor er een vijfde en beslissende game gespeeld moest worden. Deze ging met miniem verschil naar de hoger aangeslagen Atkinson. Het werd 8-11, 11-6, 11-8, 9-11, 11-9. In de volgende ronde van het met $42.000usd gedoteerde proftoernooi moet Atkinson het nu opnemen tegen wereldkampioene Nicol David. De Maleisische won eenvoudig van Emma Beddoes, een Engelse qualifier.

De 32-jarige Naudé kon het goede voorbeeld van haar landgenote niet volgen. De Amsterdamse, die zich via het kwalificatietoernooi had weten te scharen voor de hoofdronde, had tegen de Engelse Duncalf weinig in te brengen. Opvallend genoeg won Naudé wel een game, maar in het restant van de partij was ze volstrekt kansloos: 4-11, 2-11, 11-8, 1-11.