do09-daryl-selby-183De Engelsman Daryl Selby heeft de Dutch Open titel in de wacht gesleept door Cameron Pilley in vier games te verslaan. In de Rotterdamse squashclub Victoria werd het na een marathonpartij van 102 minuten 11-9, 4-11, 11-7, 12-10.

De als vierde geplaatste Selby begon aarzelend aan het toernooi. Een griep speelde hem parten en mede daardoor moest hij in de eerste twee rondes alles geven om door te komen. De opgave van Laurens Jan Anjema in de halve finales, waardoor Selby gisteravond slechts acht minuten op de baan stond, gaf hem waarschijnlijk de energie waar hij naar zocht. En dus zette Selby de indrukwekkende reeks van de afgelopen maanden voort waarin hij als een komeet op de wereldranglijst omhoog schoot.

De Engelsman hield het tempo in het begin van de wedstrijd bewust laag zodat de in Den Haag woonachtige Australiër Pilley niet in zijn favoriete aanvalsspel kon komen. Naarmate de wedstrijd vorderde ging het tempo toch omhoog en kon het publiek, zeker in de laatste twee games, genieten van twee absolute topatleten die binnen afzienbare tijd de mondiale top-10 kunnen bereiken als ze lijn van deze Dutch Open voorzetten. Selby bleek in een bloedstollende finale mentaal hard genoeg om na het verlies van twee matchpoints in het vierde bedrijf zijn derde kans wel te verzilveren.

Voor Selby was het de achtste keer dat hij de sterkste bleek tijdens een toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. Met zijn zege in Rotterdam verdiende de nummer zeventien van de wereld 700 punten voor de mondiale ranglijst en 5.700 Amerikaanse dollars. Zijn tegenstander moest genoegen nemen met $3.900usd en 460 punten.

Toernooidirecteur Tommy Berden blikt, ondanks de blessures van Peter Barker en Laurens Jan Anjema, terug op een geslaagd evenement. "We organiseren de Dutch Open sinds drie jaar om een aantal redenen. Op dit podium kunnen Nederlandse spelers in hun thuisland zich meten met de wereldtop en zo kostbare punten verzamelen voor de wereldranglijst. Het publiek in Rotterdam en omstreken kan genieten van absoluut topsquash. En de aandacht voor en tijdens het toernooi in regionale en landelijke media draagt bij aan een verdere ontwikkeling van de squashsport. In alle doelstellingen zijn we deze week voor mijn gevoel uitstekend geslaagd," aldus een tevreden Berden.

Meer informatie over de Dutch Open Squash 2009 is te vinden op de officiële toernooisite www.dutchopensquash.nl.

Uitslag finale Dutch Open Squash 2009:
Daryl Selby (Eng, 4) bt Cameron Pilley (Aus, 2)   11/9, 4/11, 11/7, 12/10 (102m)