Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson hebben een stap voorwaarts gezet op de wereldranglijst. Dat maakte de Professional Squash Association (heren) en Women’s International Squash Players Association (dames) gisteren bekend.

De 27-jarige Anjema moest afgelopen weekend nog de strijd staken tijdens de Dutch Open Squash 2009 met een knieblessure. Zijn halve finale plaats in Rotterdam - en zijn goede resultaten in Koeweit en Qatar eerder in de maand - leverde hem desondanks voldoende punten op om drie plekken te klimmen op de mondiale ranking. De viervoudig Nederlands kampioen, wiens blessure niet al te ernstig lijkt, staat nu veertiende.

Ook Anjema’s landgenoten Dylan Bennett en Piedro Schweertman deden goede zaken. Bennett steeg dertien plaatsen naar positie 71, Schweertman staat nu 111e. Vorige maand was hij nog de nummer 130 van de wereld. De wereldranglijst wordt aangevoerd door de Egyptenaar Karim Darwish, die na een maand de koppositie weer heeft overgenomen van Gregory Gaultier uit Frankrijk.

Bij de dames behoort Vanessa Atkinson weer tot de tien beste squashsters ter wereld. Haar kwartfinaleplaats tijdens de Qatar Squash Classic 2009 in Doha zorgde ervoor dat de 33-jarige squashster voor het eerst sinds november 2008 weer in de top-10 staat.

Natalie Grinham is nog steeds de beste Nederlandse. Zij is de nummer drie van de wereld. De zwangere Almeerse werd weliswaar voorbijgestreefd door Jenny Duncalf, die de laatste drie grote toernooien op de WISPA World Tour winnend wist af te sluiten, maar ging zelf de Amerikaanse Natalie Grainger voorbij. Wereldkampioene Nicol David gaat bij de vrouwen nog wel riant aan kop. Orla Noom (37) en Annelize Naudé (41) behoren ook tot de mondiale top-50.