sbn_smallDamon Leedale-Brown wordt de fulltime hoofdcoach van Squash Bond Nederland (SBN). Leedale-Brown heeft in het verleden lange tijd deel uitgemaakt van de trainingsstaf van ‘Squash England’. Hij werkte met alle huidige Engelse wereldtoppers, waaronder James Willstrop, Nick Matthew, Peter Barker, Alison Waters en Jenny Duncalf. Sinds vijf jaar is hij actief als performance consultant in de Verenigde Staten. Hier trainde hij onder meer Gilly Lane, de Amerikaanse nummer twee. In zijn nieuwe functie gaat Leedale-Brown leidinggeven aan het Nationale Trainings Centrum (NTC) in het Frans Otten Stadion te Amsterdam.

Het NTC is een nieuw initiatief van SBN en vormt een belangrijke schakel in het revolutionaire, door de Squashbond geïntroduceerde trainingsmodel. Deze revolutie is misschien het beste te vergelijken met het ooit door de Nederlandse Volleybal Bond geïntroduceerde ‘Bankrasmodel’. Dankzij de opzet van het trainingscentrum kunnen de geselecteerde talenten en alle nationale selecties vanaf zestien jaar voor het eerst in de Nederlandse squashgeschiedenis fulltime trainen – 52 weken per jaar, vijf à zes dagen per week, twee tot drie keer per dag. Deze faciliteit is mede tot stand gekomen door het vertrouwen dat NOC*NSF en het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam (CTO) in de ambitieuze topsportplannen van SBN hebben. Het CTO Amsterdam verzorgt een deel van de faciliteiten die nodig zijn voor het draaien van dit topsportprogramma.

Damon Leedale-Brown gaat leiding geven aan de talentcoach Jason Morris en de dames- en herenbondscoaches Nicole Beumer en Lucas Buit. Voor de selecties implementeert Leedale-Brown een integrale trainingsaanpak. Hierin neemt hij alle aspecten mee die een rol spelen bij de vorming van een topspeler: fysiek, technisch, tactisch, mentaal en sociaal. Iedere deelnemer krijgt een programma op maat, fulltime of een combinatie van studie en sport, waarin al deze aspecten in de juiste verhouding aan bod komen. Uniek in de aanpak is de deelname van buitenlandse topspelers aan het programma. De buitenlandse spelers functioneren in het topsportprogramma als sparringpartners voor de Nederlandse deelnemers.