ROTTERDAM -  Rotterdam heeft wederom een groot sportevenement binnengehaald. Eind 2011 vindt in de havenstad de wereldkampioenschappen squash voor mannen en vrouwen plaats. Rotterdam troefde onder meer kandidaten Amsterdam en Eindhoven af. Vorig jaar had de wereldtitelstrijd voor vrouwen nog plaats in Amsterdam.

Rotterdam profileert zich de laatste tijd als echte topsportstad. Afgelopen jaar organiseerde Rotterdam al de WK judo en de World League volleybal. Dit jaar staan onder meer de WK turnen, het EK korfbal en de start van de Ronde van Frankrijk op het programma. In 2011 komen daar naast de WK squash ook de WK tafeltennis en het EK dressuur bij.

De locatie van de WK squash in Rotterdam wordt donderdag bekendgemaakt, de exacte speeldata volgen later. De prijzenpot van het evenement bedraagt 400.000 dollar (316.000 euro) en daarmee is de World Open 2011 het hoogst gedoteerde squashevenement aller tijden.

Vorig jaar maart berichtte Squashweb.nl al dat de Professional Squash Association (PSA) een overeenstemming heeft bereikt met het Nederlandse (squash)bedrijf NextSquash om het officiële individuele wereldkampioenschap squash voor heren in 2011 in Nederland te organiseren.

De organisatoren van de Men´s World Open 2011, het belangrijkste toernooi op de PSA Tour, keren een bedrag uit van $277.500usd aan de beste mannelijke squashspelers. Gecombineerd met de Women´s World Open 2011, dat tegelijkertijd plaats vindt in ons land, kent het prestigieuze kampioenschap een totale prijzenpot van ruim vierhonderdduizend Amerikaanse dollars. Hiermee is het WK squash 2011 voor heren en dames het hoogst gedoteerde squashevenement aller tijden.

PSA CEO Alex Gough: "De World Open is ons meest prestigieuze evenement en we zijn blij dat Tommy Berden en zijn team een dergelijk sterk bod naar voren hebben gebracht om het kampioenschap in 2011 te organiseren. Dat we de World Open nu al voor drie jaar ondergebracht hebben, geeft aan hoe sterk de PSA World Tour momenteel is. Een belangrijk element in onze keuze was het feit dat het belangrijkste squashtoernooi voor mannen en vrouwen nu weer gecombineerd kan worden. Het WK in Manchester in 2008 was een groot succes en ik ben ervan overtuigd dat NextSquash een minstens net zo spectaculair kampioenschap organiseert", aldus de voormalige topspeler.

Promotor Tommy Berden van NextSquash voegde daar aan toe: "Het is fantastisch dat we de rechten bemachtigd hebben van de PSA om de Men´s World Open 2011 in Nederland te organiseren. In het bijzonder omdat we al beschikten over de rechten voor het dames-WK. Dit geeft ons de mogelijkheid om de twee meest prestigieuze squashtoernooien ter wereld te integreren in één topevenement. En het verleden, o.a. vorig jaar in Manchester, heeft uitgewezen dat dit succesvol is. Het zijn prachtige tijden voor squash in Nederland en hoewel we nog drie jaar moeten wachten, kijken we er nu al naar uit om de beste squashspelers ter wereld te verwelkomen in ons land."

Voorbereidingen zijn al onderweg voor de Men´s World Open 2010. Dit jaar vindt het evenement plaats in Saoedi-Arabië.