wos2011Het officiële individuele wereldkampioenschap squash voor dames en heren wordt volgend jaar in Rotterdam georganiseerd. Dat maakten organisator NextSquash, Rotterdam Topsport en Squash Bond Nederland vandaag bekend tijdens een persconferentie in de Maasstad.

Het belangrijkste kampioenschap op de Professional Squash Association (PSA) World Tour en de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour vindt in 2011 van 28 oktober tot en met 6 november plaats in Rotterdam.

Het Luxor Theater fungeert de laatste vier speeldagen (3-6 november) als decor voor de World Open Squash 2011, de officiële titel van het gecombineerde WK. Op het podium van het fameuze theater in de havenstad zal een volledig glazen squashbaan opgebouwd worden. De voorrondes (28 oktober t/m 2 november) vinden plaats bij squashvereniging Victoria.

De Rotterdamse sportwethouder Peter Lamers is verheugd over de komst van de World Open Squash 2011 naar Rotterdam: "Dit is een geweldige combinatie! Een prestigieus internationaal topevenement in één van de mooiste theaters van Rotterdam. Een unieke verbinding van sport met cultuur. Een wereldkampioenschap voor tegelijkertijd zowel mannen als vrouwen wordt voor de squashliefhebbers een must om te komen kijken. Ik speel zelf squash, maar wat ik onlangs al bij de Dutch Open heb gezien bij de squashvereniging Victoria in Rotterdam, doet me weer beseffen hoe geweldig het is om de topsquashers van de wereld in actie te zien. We zullen het WK in 2011 niet alleen voor wereldwijde Rotterdam-promotie inzetten, maar vooral ook benutten als stimulans voor jeugd en ouderen om meer te gaan sporten."

Bij monde van algemeen directeur Marcel Borst reageert ook Squash Bond Nederland enthousiast op de locatiebekendmaking: “Squash, een snelle en dynamische sport, past super bij de dynamiek van een bruisende wereldstad als Rotterdam. De wedstrijden op een WK, waar spelers strijden voor een plaats op het wereldpodium, zijn een waar spektakel. Het Luxor Theater is een prachtige locatie om de sport te etaleren en zorgt voor een fantastische ambiance voor de sportliefhebber.”
Rob Wiegman, de directeur van het Luxor Theater, was evenzeer in zijn nopjes: “In het Luxor Theater zijn we gewend het toneel vrij te maken voor topamusement van wereldklasse. Maar nooit eerder was het toneel de plaats waar topsporters strijden om een wereldtitel. We zijn vereerd dat dit bijzondere evenement zal plaatsvinden in het Luxor Theater in Rotterdam.”

De voorzitter van Victoria, John de Paauw, was eveneens opgetogen over het feit dat zijn vereniging een rol speelt bij de organisatie van het belangrijkste squashtoernooi ter wereld: “Als één van de oudste squashverenigingen van Nederland zijn we er trots op dat ons squashcentrum is uitverkoren om gastheer te zijn tijdens het WK Squash 2011. We kijken er dan ook naar uit om de internationale top in Rotterdam te verwelkomen.”

Topspelers Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham kijken nu al uit naar de World Open Squash 2011 in Rotterdam. Voor de 31-jarige Grinham, de mondiale nummer twee, is het zelfs de belangrijkste reden om na haar zwangerschap een rentree te maken: “Ik wil nog één keer een poging wagen om wereldkampioene te worden, zeker nu het evenement volgend jaar in dit prachtige theater gespeeld wordt,” aldus de Almeerse die al vier keer zilver won op het WK.

Ook de vier jaar jongere Anjema, de nummer dertien van de wereld, is erop gebrand om in 2011 een topprestatie neer te zetten: “Ik ben heel blij dat de World Open in 2011 in Nederland plaatsvindt. Ik ben dan 28 en zal dan op mijn fysieke en mentale hoogtepunt als squasher zijn. Het lijkt me prachtig om een mooie prestatie neer te zetten in het Luxor Theater.”

Toernooidirecteur Tommy Berden tenslotte is zeer te spreken over de setting voor het grootste en meest prestigieuze squashkampioenschap ter wereld: “Met het Luxor Theater in Rotterdam kunnen we wedijveren met andere unieke locaties in de wereld, zoals Grand Central Station in New York of het kantorencomplex Canary Wharf in Londen. Het Luxor beschikt over alle faciliteiten en comfort die we nodig hebben om de bezoekers een onvergetelijke squashervaring te bezorgen. Een topevenement als het WK verdient een toplocatie en deze hebben we met het Luxor Theater gevonden,” aldus de voormalig Nederlands kampioen.

Medio vorig jaar werd al bekend dat Nederland in 2011 voor het eerst in de geschiedenis als gastheer optreedt van het gecombineerde WK voor dames en heren. Het tiendaagse evenement kent een totale prijzenpot van ruim vierhonderdduizend Amerikaanse dollars. Een record. Nooit eerder werd er zoveel geld uitgekeerd tijdens een squashtoernooi.

Meer informatie over het kampioenschap is te vinden op www.worldopensquash2011.com.