Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson hebben zich dinsdag (lokale tijd) weten te plaatsen voor de kwartfinales van de US Open Squash 2010. Natalie Grinham en Orla Noom vonden daarentegen in de eerste ronde hun Waterloo.

De partij tussen de 27-jarige Anjema en zijn Duitse tegenstander Simon Rosner werd gekenmerkt door een vreemd scoreverloop. De als derde geplaatste Nederlander was oppermachtig in de drie games die hij won – hij verspeelde daarin in totaal slechts negen punten - maar de Hagenaar stond wel de volle vijf games op de baan. Het werd 11-6, 7-11, 11-2, 9-11, 11-1 voor Anjema, die in de eerste ronde van het prestigieuze squashkampioenschap in Chicago eenvoudig afgerekend had met de Fransman Yann Perrin.

Bij de dames stonden de 34-jarige Atkinson en de tien jaar jongere Noom in de eerste ronde van de US Open tegenover elkaar. In een gelijkopgaande wedstrijd was het uiteindelijk de ervaring van de als tweede gerangschikte Atkinson die de doorslag gaf: 10-12, 11-7, 11-3, 11-9.

Eerder op de dag kreeg de 32-jarige Grinham weer een teleurstelling te verwerken in haar poging om snel terug te keren naar de wereldtop. De Almeerse squashster, die vier maanden geleden beviel van een zoon en begin september haar rentree maakte op de Women’s International Squash Players’ Association (WISPA) World Tour, ging in straight games onderuit tegen Manuela Manetta uit Italië: 6-11, 9-11, 8-11. Het was al weer de derde keer in een maand tijd dat Grinham vroegtijdig werd uitgeschakeld. De Nederlandse was tijdens de US Open als eerste geplaatst.

Anjema en Atkinson komen donderdagavond pas weer in actie in de kwartfinales. Dan spelen ze op de volledig glazen squashbaan, die ‘downtown’ Chicago in het Millenium Park is opgebouwd, tegen respectievelijk Mohammed Abbas (Egypte) en Emma Beddoes (Engeland, 7). Meer informatie over het evenement is te vinden op www.squashinthepark.com.