De Nederlandse squash(st)ers doen het goed bij de US Open Squash 2010. Zowel Laurens Jan Anjema als Vanessa Atkinson plaatsen zich vrijdagavond (lokale tijd) in Chicago voor de finales van het prestigieuze squashkampioenschap waar een totale prijzenpot van US$115,000 te verdelen is.

De als derde geplaatste Anjema, op de nieuwste wereldranglijst gestegen naar plek 11, was op de glazen squashbaan in Millenium Park, in het hart van de Amerikaanse metropool, iets sterker dan de Egyptenaar Omar Mosaad (6). Het tweetal had al vier keer eerder tegen elkaar gespeeld en iedere keer was het Anjema die als winnaar van de baan stapte. Zo ook nu. Maar net als de voorgaande vier edities kwam de overwinning van de 27-jarige Hagenaar niet zonder slag of stoot tot stand: 11-4, 11-9, 6-11, 11-6.

“Het was een zware partij,” liet Anjema na afloop van de partij weten aan de Amerikaanse pers. “Omar begon vanaf de tweede game niet alleen beter te spelen, maar werd ook fysiek. Daar moest ik dus in mee. Op het eind leek het meer een rugbywedstrijd, dan op squash, maar ik ben blij dat ik klaarblijkelijk ook kan rugbyen.”

In de finale van de US Open Squash 2010 moet de speler van HSRC De Diepput het zaterdag opnemen tegen Wael El Hindi. De Egyptische nummer twee van de plaatsingslijst klopte Olli Tuominen (8) uit Finland eveneens in vier games (4-11, 11-9, 11-9, 11-6). Anjema en El Hindi speelden twee keer eerder tegen elkaar op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. Beide keren dolf de Nederlander het onderspit.

Voor Anjema wordt het de vierentwintigste finale in zijn carrière, waarvan hij er tien won. De twee finales die hij dit jaar speelde, won hij allebei. In maart was hij de sterkste in de Canadese steden Montreal en Winnipeg.

Ook Vanessa Atkinson bereikte gisteren de eindstrijd van de US Open. De 34-jarige squashster deed dit in tegenstelling tot haar landgenoot echter met speels gemak. De Nederlandse, in Chicago als tweede gerangschikt, liet werkelijk geen spaan heel van de Deense Line Hansen (5). Het werd maar liefst 11-5, 11-5, 11-0 voor de voormalige wereldkampioene, die aan een sterke periode bezig is.

De inmiddels in Engeland woonachtige Haagse moet het in de climax van het Women’s International Squash Players Association (WISPA) Silver 30 kampioenschap opnemen tegen het grote Amerikaanse talent Amanda Sohby, die eerder dit jaar wereldkampioene werd bij de junioren. De als achtste geplaatste Sohby versloeg Manuela Manetta (Italië), die in de eerste ronde Natalie Grinham had uitgeschakeld, met 11-3, 11-5, 5-11, 11-9.

Voor Atkinson, die in 2004 wereldkampioene werd en in 2005 en 2006 langere tijd de mondiale ranglijst aanvoerde, is het de achtendertigste keer dat ze de eindstrijd bereikt van een toernooi op de WISPA World Tour. Van de zevenendertig voorgaande finales won ze er eenentwintig. De laatste keer was in februari toen ze de open kampioenschappen van Zweden op haar naam schreef.

Meer informatie over de US Open is te vinden op www.squashinthepark.com.