VAnessa AtkinsonVanessa Atkinson heeft zaterdagavond (lokale tijd) de US Open Squash 2010 op haar naam geschreven. Zij versloeg de jonge Amerikaanse Amanda Sohby in straight games. Landgenoot Laurens Jan Anjema daarentegen moest in de finale zijn meerdere erkennen (1-3) in Wael el Hindi.

De 34-jarige Atkinson bekroonde met haar duidelijke overwinning op Sohby, de wereldkampioene bij de junioren, een sterke periode. Tijdens de Ierse Open begin september bereikte de Nederlandse tegen de verwachtingen in de finale en op het onlangs gehouden WK boog ze pas in de kwartfinales voor de Britse kampioene Alison Waters. Bij het prestigieuze squashkampioenschap in Chicago trok de als 2e geplaatste Atkinson haar goede vorm door. Alleen in de 1e ronde moest ze een game afstaan tegen landgenote Orla Noom, de overige 3 partijen wist ze met overmacht te winnen.

Voor Atkinson was het al weer de 22e keer in haar glansrijke carrière dat ze een toernooi won op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour. Hiervoor had ze 38 finales nodig. Door haar overwinning, en de bijbehorende 1.575 punten die de in Engeland woonachtige Haagse daarmee verdiende, zal ze op de ranglijst van november weer in de top-10 terecht komen. Op dit moment staat ze 15e, haar laagste ranking sinds 1999. Ook mag Atkinson een kleine 5.000 euro op haar rekening bijschrijven.

In de mannenfinale kon de 27-jarige Anjema het goede voorbeeld van zijn illustere landgenote niet volgen. De als 3e geplaatste Hagenaar kwam een slechte start tegen de één plek hoger ingeschaalde Egyptenaar El Hindi niet te boven en liep daardoor doorlopend achter de feiten aan. De linkshandige Nederlander probeerde van alles, maar kon het solide spel van zijn tegenstander niet kraken.

Ondanks de nederlaag kan Anjema terugkijken op een geslaagd toernooi. Nog niet eerder bereikte de 5-voudig nationaal kampioen de finale bij een zogenaamd PSA 5 Star toernooi. Anjema verdiende met zijn finaleplaats 575 punten voor de wereldranglijst en ruim 5.000 euro.

Meer informatie over de US Open is te vinden op www.squashinthepark.com.