vanessa_nkVanessa Atkinson en Laurens Jan Anjema hebben op de nieuwe wereldranglijst van oktober 2010 progressie geboekt. Dat maakten de Women’s International Squash Players Association (WISPA) en Professional Squash Association (PSA) onlangs bekend.

De 34-jarige Atkinson steeg door haar goede resultaten in de maand september 4 plaatsen naar positie 11, terwijl de 7 jaar jongere Anjema 2 plekken klom. Evenals Atkinson bezet Anjema nu de 11e plaats op de mondiale ranglijst. Opvallend is dat de goede resultaten van het Nederlandse duo bij de US Open nog niet zijn verwerkt in de laatste ranking. De punten die Atkinson en Anjema tijdens het prestigieuze squashkampioenschap in Chicago verdienden, met respectievelijk de toernooizege en een finaleplaats, worden pas vanaf volgende maand bijgeschreven.

In tegenstelling tot haar landgenoten had Natalie Grinham geen reden tot juichen bij de bekendmaking van de nieuwste ranking. De 32-jarige Almeerse kelderde naar de 62e plaats, haar laagste ranking sinds medio 1997. De Nederlandse won vorig jaar nog de Europese squashtitel en veroverde een aantal maanden later ook zilver tijdens het WK in Amsterdam. Door zwangerschap stond de in Australië geboren Grinham sindsdien echter 11 maanden buitenspel, waardoor ze vrijwel al haar punten verloor. Pas vorige maand keerde de speelster van ‘MeerSquashHeroes terug op de squashbaan.

Ook Dylan Bennett (70), Piedro Schweertman (95), Annelize Naude (41), Orla Noom (42) en Milou van der Heijden (88) behoren tot de mondiale top-100. De ranglijsten worden nog steeds aangevoerd door de Egyptenaar Ramy Ashour en de Maleisische wereldkampioene Nicol David.