lj_new_yorkLaurens Jan Anjema heeft als eerste Nederlandse squasher ooit de top-10 van de wereldranglijst bereikt. Dat maakte de Professional Squash Association (PSA) officieel bekend.

De vandaag 28 jaar geworden Hagenaar behaalde met zijn finaleplaats tijdens de Dutch Open in Rotterdam, zijn meest recent gespeelde toernooi, de benodigde punten om de laatste stap naar de mondiale elite te zetten. Anjema steeg hierdoor twee plaatsen, waardoor hij zichzelf de komende maand de nummer 9 van de wereld mag noemen.

De linkshandige nummer 1 van Nederland kent tot nu toe een goed jaar. In maart schreef hij de NBF International en de Manitoba Open (beiden in Canada) op zijn naam. Daarnaast bereikte hij nog twee keer de finale een PSA toernooi. Zowel tijdens de Dutch Open als de US Open eindigde Anjema als runner-up. Ook werd hij voor de vijfde keer nationaal kampioen en eindigde hij met Nederland als derde tijdens het EK voor landenteams.

Morgen begint Anjema aan het WK-individueel in Saoedi-Arabië. In de eerste ronde moet hij het in Al-Khobar opnemen tegen de gevaarlijke Egyptenaar Mohammed Abbas. Bij winst wacht hem vermoedelijk een duel met Hisham Ashour, eveneens afkomstig uit Egypte, van wie hij in de Dutch Open in de kwartfinales won. Mocht Anjema zijn plaatsing (12e) waarmaken, dan treft hij waarschijnlijk de als eerste gerangschikte Nick Matthew in de derde ronde.

Op de vernieuwde mondiale lijst is Dylan Bennett wederom de tweede beste Nederlander. De Eindhovenaar daalde 2 plaatsen op de ranking, waardoor hij nu de nummer 69 van de wereld is. Piëdro Schweertman (108) en Bart Ravelli (130) zakten ook enkele plaatsen op de wereldranglijst, maar raken hierdoor niet schrikbarend ver verwijderd van hun hoogst behaalde ranking ooit.