margrietMargriet Huisman heeft noodgedwongen per direct een punt gezet achter haar internationale profcarrière. De pas 27-jarige squashster, die al jaren geteisterd wordt door zwaar blessureleed, kan het fysiek en mentaal niet meer opbrengen om topsport te bedrijven.

De afzegging voor het NK, als gevolg van een slepende rugblessure, is doorslaggevend geweest voor de beslissing van de nog jonge ex-topsquashster. “Na lang geprobeerd te hebben om terug te komen, is het mij duidelijk geworden dat mijn lichaam niet meer geschikt is voor topsport. Ik heb te vaak last van blessures en kan het daardoor mentaal niet meer opbrengen. Squash vind ik nog steeds een hele leuke sport en ik wil er dan ook zeker geen definitief afscheid van nemen. Ik zal gewoon competitie blijven spelen en ook wil ik mij blijvend inzetten om anderen enthousiast te maken voor deze sport”, aldus Huisman.

Huisman was jarenlang een vaste waarde in de top-5 van Nederland. In 2007 beleefde de speelster van Squash Almere op internationaal gebied haar topjaar. Ze won 4 internationale toernooien, reikte tot de 36e plaats op de wereldranglijst en behaalde de finale van de Nederlandse Kampioenschappen. Huisman was in 2007 één van de snelst stijgende speelsters op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour en leek op weg naar de wereldtop.

Aan het einde van haar succesvolste squashjaar kreeg de Nederlandse voor het eerst te maken met serieuze tegenslag. De Almeerse liep een beknelde zenuw op in haar rechterbeen en stond daardoor bijna 15 maanden buitenspel. Ook de laatste anderhalf jaar kampte Huisman doorlopend met blessures. Lang zag ze hierin geen reden om te stoppen, mede gestimuleerd door de goede prestaties op de zeldzame momenten dat ze wel fit was. Zo werd ze begin 2010 derde op het NK en maakte ze deel uit van de historische damesploeg die vorig jaar voor het eerst in 32 jaar de Europese teamtitel wist te veroveren.

Huisman is al de derde Nederlandse topsquashster die in korte tijd het afscheid van haar carrière aankondigt. Annelize Naudé stopte eind vorig jaar met topsquash, Vanessa Atkinson houdt het over een aantal maanden (mei 2011) voor gezien.