logo_120.gifDe Nederlandse squasheredivisie bij de mannen gaat aanstaande woensdag een spannende apotheose tegemoet. Want ook in de dertiende en voorlaatste speelronde vielen er vorige week geen definitieve beslissingen. Maar liefst vier ploegen zijn nog in de race voor de twee resterende Play-Offs plekken. En ook de degradatiestrijd is nog niet definitief beslist. Squashweb blikt vooruit op de ontknoping in de hereneredivisie. We beginnen deze voorbeschouwing zoals te doen gebruikelijk aan de bovenkant van de ranglijst. Daar zijn koploper Reewoud / Squash Apeldoorn en Didacticum / Victoria Squash al een aantal weken zeker van de Play-Offs. De Apeldoornse formatie heeft inmiddels een voorsprong genomen van twaalf punten op de Rotterdammers, waardoor Reewoud / Squash Apeldoorn straks als de nummer één van het reguliere seizoen het finaleweekend in gaat.
De Nederlandse squasheredivisie bij de mannen gaat aanstaande woensdag een spannende apotheose tegemoet. Want ook in de dertiende en voorlaatste speelronde vielen er vorige week geen definitieve beslissingen. Maar liefst vier ploegen zijn nog in de race voor de twee resterende Play-Offs plekken. En ook de degradatiestrijd is nog niet definitief beslist. Squashweb blikt vooruit op de ontknoping in de hereneredivisie.

We beginnen deze voorbeschouwing zoals te doen gebruikelijk aan de bovenkant van de ranglijst. Daar zijn koploper Reewoud / Squash Apeldoorn en Didacticum / Victoria Squash al een aantal weken zeker van de Play-Offs. De Apeldoornse formatie heeft inmiddels een voorsprong genomen van twaalf punten op de Rotterdammers, waardoor Reewoud / Squash Apeldoorn straks als de nummer één van het reguliere seizoen het finaleweekend in gaat. En als we dan kijken naar de opstellingen waarmee beide grootmachten tijdens dit afsluitende toetje kunnen en waarschijnlijk zullen aantreden, dan is de ploeg van Tatu Murronmaa in het weekend van 24-25 mei absoluut de te kloppen ploeg.

Op dit moment spitst de strijd zich echter toe op de twee resterende plekken voor de Play-Offs. Maar liefst vier ploegen maken hier voor aanvang van de laatste competitieronde nog kans op, aangezien het verschil tussen de nummer drie (Severijnse / Squash Beverwijk) en de nummer zes (HSRC De Diepput) slechts zes punten bedraagt. Het programma in ogenschouw nemend, moet het echter wel heel raar lopen als Severijnse / Squash Beverwijk woensdag niet als derde eindigt in de reguliere competitie. De Noord-Hollanders ontvangen hekkensluiter Centre Court, Stichts Handelshuis, dat niet over de (top)spelers beschikt om het de thuisploeg echt lastig te maken. Dus ook de derde deelnemer aan de Play-Offs staat voor Squashweb al vast.

Wie het vierde en laatste ticket gaat bemachtigen is daarentegen niet te voorspellen. Isostar / Sports World staat er met 91 punten uit dertien wedstrijden het beste voor. Maar ‘Meersquash (88) en HSRC De Diepput (86) zitten de Amsterdammers op de hielen. Isostar / Sports World treft woensdag in eigen huis Didacticum / Victoria Squash, dat dus niets meer te winnen of te verliezen heeft. Desondanks komt teammanager John de Paauw met een behoorlijk sterk team naar de hoofdstad, inclusief wereldtopper Peter Barker. Routinier Lucas Buit kan zijn borst dus nat maken. Op positie twee en drie heeft de thuisploeg echter wel een reële kans om games, dan wel een hele partij, te winnen en ook de geslepen Buit mag niet uitgevlakt worden om een belangrijk puntje binnen te slepen. Squashweb verwacht dan ook dat Isostar / Sports World minimaal drie punten overhoudt aan de ontmoeting met Didacticum / Victoria Squash.

Voorgaande prognoses in ogenschouw nemend zijn ‘Meersquash (tegen Hemubo / Squash Almere) en HSRC De Diepput (tegen Reewoud / Squash Apeldoorn) dus gedwongen om hun laatste wedstrijd te winnen. Want alleen dan lijken ze in staat om het verschil van respectievelijk drie en vijf punten op Isostar / Sports World goed te maken. En dat wordt geen gemakkelijke opgave. De ploeg uit Hoofddorp mag voor eigen publiek proberen om het reeds geslaagde seizoen van extra glans te voorzien. Tegenstander Hemubo / Squash Almere heeft alleen theoretisch nog een kans om degradatie te ontlopen, maar doet in ieder geval zijn sportieve plicht. En wellicht meer dan dat zelfs. Want Squashweb voorspelt een overwinning voor de Almeerders, die met Dylan Bennett, Bradley Hindle en Campbell Grayson hun sterkst mogelijke team opstellen. ‘Meersquash is op alle posities echter verre van kansloos, en in de partij tussen beide kopmannen zelfs favoriet, waardoor de naar verwachting vele toeschouwers in het centrum van eigenaar Erik Kooijman een mooie avond tegemoet gaan.

HSRC De Diepput dan… Ook de Hagenaars moeten in staat geacht worden om Isostar / Sports World in de laatste speelronde te achterhalen. Maar dan moet er wel met ruime cijfers gewonnen worden van koploper Reewoud / Squash Apeldoorn. Kan dat? Ja, maar of het gaat lukken is een tweede vraag. Op positie drie is HSRC De Diepput bij voorbaat kansloos. Jacob Remijnse is simpelweg niet goed genoeg om Tatu Murronmaa te verslaan, waardoor de druk op de kopman van de ploeg uit Den Haag komt te liggen. Want die moet winnen om de hoop op plaatsing voor de Play-Offs levend te houden. Gelukkig heeft HSRC De Diepput een goede captain in de vorm van drievoudig Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema. Maar ook Reewoud / Squash Apeldoorn verschijnt met een sterspeler aan de start. De Fin Olli Tuominen is op papier zelfs beter dan de hoogst genoteerde Nederlander op de wereldranglijst aller tijden. Squashweb’s prognose? Toch een overwinning voor Anjema en dus een 1-1 tussenstand na twee wedstrijden. De laatste wedstrijd van de avond in Apeldoorn kan dan ook wel eens de beslissing gaan brengen in de hereneredivisie. De in goede vorm verkerende Tom Hoevenaars, uitkomend voor de thuisploeg, moet het daarin opnemen tegen de sterke Piedro Schweertman (HSRC De Diepput). Of te wel de nummer vier van het afgelopen NK tegen de nummer drie. Voldoende ingrediënten dus voor een spannende en niet te voorspellen ontknoping!


Vermoedelijke opstellingen

‘Meersquash vs. Hemubo / Squash Almere
Chris Ryder (Eng) vs. Dylan Bennett
Joel Hinds (Eng) vs. Bradley Hindle (Aus)
Bart Ravelli vs. Campbell Grayson (Nzl)

Severijnse / Squash Beverwijk vs. Centre Court, Stichts Handelshuis

Gilly Lane (VS) vs. Marius Wolke
Gabor Marges vs. Yoni Ellous
Roberto Kalshoven vs. Dennis van der Zee


Isostar / Sports World vs. Didacticum / Victoria Squash
Lucas Buit vs. Peter Barker (Eng)
Sander Kock vs. Steve Cooke
Martijn Kock vs. Rene Mijs

Reewoud / Squash Apeldoorn vs. HSRC De Diepput
Olli Tuominen (Fin) vs. Laurens Jan Anjema
Tom Hoevenaars vs. Piedro Schweertman
Tatu Murronmaa vs. Jacob Remijnse


Stand (na 13 speelronden)

    Gespeeld Punten Wedstrijden Games Punten
1 Reewoud / Squash Apeldoorn 13 135 135 - 45 102 - 39 1384 - 1053
2 Didacticum / Victoria Squash 13 123 123 - 50 90 - 44 1308 - 1032
3 Severijnse / Squash Beverwijk 13 92 92 - 92 71 - 74 1227 - 1262
4 Isostar / Sports World 13 91 91 - 93 73 - 72 1224 - 1269
5 MeerSquash 13 88 88 - 89 70 - 68 1211 - 1177
6 HSRC De Diepput 13 86 86 - 92 71 - 68 1194 - 1151
7 Hemubo / Squash Almere 13 74 74 - 106 59 - 82 1213 - 1237
8 Centre Court, Stichts Handelshuis 13 21 21 - 143 18 - 107 729 - 1309