AMSTERDAM, 7 maart 2006 - Komend schooljaar zal het Johan Cruyff College zijn deuren gaan openen in Groningen, Maastricht en Nijmegen. Tot nu toe kon de driejarige mbo-opleiding alleen in Amsterdam worden gevolgd. De opleiding leidt op tot banen in het sportmanagement, en richt zich vooral op jonge topsporters.

Amsterdam
"Er is veel vraag naar deze richting, die sinds 2004 alleen aan het roc [regionaal opleidingscentrum, red.] van Amsterdam wordt gegeven", aldus Dick Scholten van Cruyff Academics International. "Het gaat om een marketing- en communicatieopleiding waarin veel tijd voor sport ingeruimd is."

Samenwerking
De drie nieuwe sportstudies zullen nauw gaan samenwerken met het Cruyff College in Amsterdam, zowel voor de inrichting van het onderwijs als voor de werfing van nieuwe studenten. In Grongingen zijn ze daar al flink mee op dreef: het Noorderpoortcollege had in december 2005, vlak na de contractondertekening, al veertig jongeren met topsportambities die een aangepast programma volgden. "Door de aansluiting bij het wereldwijde netwerk van de Cruyff Academics wordt de afstemming nog verder verbeterd", verwacht Rob Schuur, voorzitter van de raad van bestuur van het Noorderpoort college.

Doorstromen
Vanuit alle vier de opleidingen kunnen leerlingen doorstromen naar de Johan Cruyff University in Amsterdam, die de hbo-opleiding Commerciële Sporteconomie aanbiedt. "We werken volgens de filosofie van Cruyff, zegt Scholten. "Hij gaat ervan uit dat managers en sporters dezelfde eigenschappen moeten hebben, zoals doelgerichtheid en goed kunnen samenwerken."

Bronnen: De Telegraaf en Dagblad van het Noorden