Vanaf morgen (donderdag) staat het Frans Otten Stadion weer vier dagen lang volledig in het teken van het NK Squash 2008, al jarenlang het grootste squashtoernooi qua deelnemers in Nederland. De nationale kampioenschappen zijn niet alleen voor de vele deelnemende squashers een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Ook een groot aantal squashliefhebbers uit heel het land grijpt het finaleweekend van het NK jaarlijks aan om een reis naar de hoofdstad te maken. Enerzijds om te kijken welke toppers zich mogen kronen tot nationaal kampioen, anderzijds om de banden met bekenden en vrienden uit de squashwereld weer eens een keer aan te halen. Maar de belangrijkste vraag blijft natuurlijk: wie zijn de beste squashers van Nederland in 2008? Squashweb blikt uitgebreid vooruit op de komende dagen...
NK Squash 2008

Nederlandse Kampioenschappen Squash 2008 | 9-17 februari | Frans Otten Stadion, Amsterdam  

Nederlandse Kampioenschappen Squash 2008

Kwalificatie: 9 & 10 februari
Hoofdronde: 14-17 februari 2008
Locatie: Frans Otten Stadion, Amsterdam

WOENSDAG 13 februari 2008


Anjema en Atkinson wederom favoriet
 
Vanaf morgen (donderdag) staat het Frans Otten Stadion weer vier dagen lang volledig in het teken van het NK Squash 2008, al jarenlang het grootste squashtoernooi qua deelnemers in Nederland. Maar liefst 284 squashers hebben zich, verdeeld over zeven categorieën, ingeschreven om te strijden om de nationale titels. Waarbij een gedeelte van de deelnemers overigens in het kwalificatieweekend al is uitgeschakeld. Desondanks komen de 21 banen waarover het grootste squashcentrum van Nederland ook de komende dagen weer goed van pas. 

De nationale kampioenschappen zijn niet alleen voor de vele deelnemende squashers een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Ook een groot aantal squashliefhebbers uit heel het land grijpt het finaleweekend van het NK jaarlijks aan om een reis naar de hoofdstad te maken. Enerzijds om te kijken welke toppers zich mogen kronen tot nationaal kampioen, anderzijds om de banden met bekenden en vrienden uit de squashwereld weer eens een keer aan te halen. 

Vorig jaar waren ruim duizend toeschouwers getuige van twee eenzijdige finales. Bij de dames veroverde Vanessa Atkinson voor de tiende keer in haar carrière de nationale titel. In de finale was de destijds 30-jarige topfavoriete met 9-1, 9-3 en 9-4 te sterk voor de verrassend tot de eindstrijd doorgedrongen Margriet Huisman uit Almere. Bij de heren ging de titel voor het tweede achtereenvolgende jaar naar Laurens Jan Anjema. De Hagenees was net als in 2006 een klasse apart tijdens het NK, gedurende het hele toernooi stond hij maar dertien punten af. Zijn opponent in de eindstrijd, Dylan Bennett, bood van begin tot het eind felle tegenstand aan een superieure Anjema, maar hield aan 67 minuten hoogstaand squash slechts vier punten over: 2-9, 2-9, 0-9.

‘De troon van de koningin wankelt’ 

Het NK Squash 2008 beloofd aan de vrouwenkant voor het eerst in lange tijd spannend te worden. Atkinson, voormalig wereldkampioene en nummer één van de wereld, staat al jarenlang op eenzame hoogte in eigen land, maar begint langzaam aan terrein te verliezen. Zo ging de veelvuldig in Engeland bivakkerende Nederlandse, inmiddels de nummer 10 van de wereld, eind vorig jaar verrassend onderuit tegen Annelize Naudé tijdens de zevende speelronde in de eredivisie. En een week eerder had Atkinson ook al de grootste moeite gehad om haar even oude landgenote van zich af te houden tijdens een WISPA toernooi in Monte Carlo. Uiteraard is de beste Nederlandse squashster aller tijden nog steeds torenhoog favoriet om op 17 februari haar elfde titel te bemachtigen, maar de troon van de squashkoningin begint wel lichtjes te wankelen. 

De 31-jarige Naudé, die momenteel plek 17 in neemt op de mondiale ranglijst, is de grootste kanshebster om in de finale op zondagmiddag de strijd aan te binden met Atkinson. De in Zuid Afrika geboren speelster van Amstelpark behoort al sinds 2001 tot de 25 beste squashsters ter wereld, maar haar prestaties krijgen door de aanwezigheid van haar fameuze landgenote (te) weinig aandacht. De nationale kampioene van 2004 staat echter niet voor niets zo hoog op de wereldranglijst en de overwinning op haar landgenote, vlak voor de kerstdagen, kan wel eens voor een enorme ‘confidence boost’ gezorgd hebben. 

Door de afwezigheid van de verliezend finaliste van vorig jaar, Margriet Huisman, en de late afmelding van Orla Noom, beide door blessures, lijkt alleen de 26-jarige Karen Kronemeyer het de “oudere garde” moeilijk te kunnen maken. De nummer 58 van de wereld speelt al aantal maanden op een hoog niveau en daarnaast was Kronemeyer vorig jaar tijdens het NK, waar ze overigens haar rentree maakte na een schorsing van een jaar vanwege vermeend dopinggebruik, al eens te sterk voor Naudé. De halve finale Naudé vs. Kronemeyer voorspelt in ieder geval dan ook veel goeds voor de toeschouwers. 

‘Best of the rest’ 

Bij de heren lijkt er vooraf geen sprake van een spannende strijd. De 25-jarige Laurens Jan Anjema, die in december voor het eerst de magische top-20 grens doorbrak op de wereldranglijst, steekt al twee jaar met kop en schouders boven zijn nationale collega’s uit. Bovendien verkeerd de mondiale nummer 19 in goede vorm getuige zijn toernooizege in Halifax afgelopen weekend. De zoon van twaalfvoudig Nederlands kampioen Robert Jan Anjema lijkt in het Frans Otten Stadion dan ook onklopbaar, waardoor het in deze voorbeschouwing niet meer de vraag is wie er nationaal kampioen wordt, maar wie zich ‘best of the rest’ mag noemen. 

De 28-jarige Tommy Berden is door een slepende handblessure afwezig tijdens het NK en ook routinier Lucas Buit doet in 2008 niet meer mee. Ondanks de afwezigheid van de twee veelvoudig nationale kampioenen, blijven er nog genoeg goede spelers over. Een grote groep hongerige talenten staat te popelen om zich tijdens de nationale titelstrijd te presenteren aan het grote publiek. Zo heeft de 23-jarige Dylan Bennett het afgelopen jaar een grote stap voorwaarts gemaakt, vooral op het gebied van constantheid. Talent had de inwoner van Valkenswaard al genoeg, dus een nieuwe finaleplaats voor de nummer 45 van de wereld is voor de handliggend.  

Naast Bennett zijn er nog meer jonge spelers die in staat geacht worden om het ver te schoppen tijdens het NK. Vooral van Tom Hoevenaars en Piedro Schweertman wordt veel verwacht, zeker gezien de loting. Met daarnaast nog gevestigde toppers als Sebastiaan Weenink en Rene Mijs, de jonge en snel opkomende talenten zoals Sander Kock, Bastiaan Meulenbelt en Bart Ravelli, een drietal goede ‘buitenlanders’ (Michael Fiteni, Glenn Keenan en Jay Francis) en een aantal outsiders als Niels Hoevenaars, Frank Hartkoren en Martijn Kock en het mag duidelijk zijn dat de strijd om de zilveren en bronzen medailles volledig open ligt. In ieder geval is er gelijk vanaf de eerste ronde volop strijd in het Frans Otten Stadion!


 NK Squash 2008- 14 t/m 17 februari 2008

Schema Grootte Type Kwalificatie
Heren A 16 Uitspeelschema Nee
Heren A - Kwalificatie 32 > 8 Kwalificatieschema Ja
Heren A - Heren A Plaats 17 - 24 8 Uitspeelschema Nee
Heren A - Heren A Plaats 25 - 30 8 Uitspeelschema Nee
Dames A 16 Uitspeelschema Nee
Heren B 32 Uitspeelschema Nee
Heren B - Kwalificatie 32 > 16 Kwalificatieschema Ja
Heren B - Heren B Plaats 33 - 46 16 Uitspeelschema Nee
Dames B 16 Uitspeelschema Nee
Dames B - Kwalificatie 16 > 8 Kwalificatieschema Ja
Dames B - Dames B Plaats 17 - 23 8 Uitspeelschema Nee
Heren C 32 Uitspeelschema Nee
Heren C - Kwalificatie 64 > 16 Kwalificatieschema Ja
Heren C - Heren C Plaats 33 - 48 16 Uitspeelschema Nee
Heren C - Heren C Plaats 49 - 74 32 Uitspeelschema Nee
Dames C 16 Uitspeelschema Nee
Dames C - Kwalificatie 32 > 8 Kwalificatieschema Ja
Dames C - Dames C Plaats 17 - 24 8 Uitspeelschema Nee
Dames C - Dames C Plaats 25 - 28 4 Afvalschema met play-off Nee
Heren D 32 Uitspeelschema Nee
Heren D - Kwalificatie 64 > 16 Kwalificatieschema Ja
Heren D - Heren D Plaats 33 - 48 16 Uitspeelschema Nee
Heren D - Heren D Plaats 49 - 78 32 Uitspeelschema Nee

 


Foto's NK Squash 2007:

 
 
 

NK SQUASH 2008

PLAATSINGEN

Heren & Dames

schema´s

Heren / Dames

 

 

  SquashLife
 

Dé internet site voor squash in Nederland - SquashWeb - wordt mede mogelijk gemaakt door:

 
Saxon