joost_niels_chris_peter.jpgZoals te doen gebruikelijk waren er ook dit jaar weer twee weekenden noodzakelijk om de (nieuwe) Nederlandse jeugdkampioenen te bepalen. Vanwege het feit dat veel jeugdspelers in meerdere categorieën kunnen en willen spelen, is het al jaren gemeengoed om de nationale kampioenschappen voor junioren in tweeën te delen. In het weekend van 24 en 25 februari vonden op de banen van Squash Utrecht de Nederlandse Kampioenschappen in de leeftijdscategorieën < 11 jaar, <15 jaar en < 19 jaar plaats. Dit weekend (4-5 april) werd bij Victoria Squash gestreden om de nationale titels onder 13 jaar, onder 17 jaar en onder 23 jaar.

vlnr: Peter Fritsche jr, Niels van Leeuwen, Joost Biezeno en Christoph Winzer

Hoewel de grens voor jeugdspelers internationaal gezien op 19 jaar ligt, wordt de leeftijdscategorie onder de 23 jaar in Nederland al jaren gezien als een verlengde juniorenklasse. Een goed initiatief, aangezien het gros van de spelers die uit de jeugd komen op seniorenniveau nog te kort schieten voor de (absolute) top en daardoor vaak dus ook aan hun lot overgelaten worden. Met deze wetenschap in het achterhoofd was het dan ook triest om te zien dat er slechts drie meiden mee deden in de categorie onder de 23 jaar. De 17-jarige Milou van der Heijden die wel aanwezig was, pakte in Rotterdam de titel en voltooide daarmee een trilogie. Vorig jaar was ze namelijk al de beste in de onder 17 en onder 19 klasse. In eindstrijd was de inwoonster van Valkenswaard de eerste anderhalve game duidelijk de mindere van haar tegenstandster Cigany Sierveld, maar op wilskracht trok Van der Heijden uiteindelijk toch aan het langste eind: 3-9, 10-8, 9-4, 9-2. Patricia Reigersberg pakte het brons. Bij de jongens was Tom Hoevenaars duidelijk de sterkste. De 21-jarige Houtenaar, net terug van een PSA toernooi in Denemarken, klopte in de finale Bastiaan Meulenbelt in straight games: 9-3, 9-6, 9-6. Frank Hartkoren, die in de halve finale slechts één punt haalde tegen de latere winnaar, won in de strijd om plaats drie in een marathonpartij van Martijn Kock.

In de onder 17 categorie nam Rick Penders revanche voor de nederlaag die hij anderhalve maand eerder opliep tegen Tim van der Pluijm tijdens het NK <19. Op de banen van Victoria verdeelden beide Maastrichtenaren de eerste twee games, maar vervolgens nam de dit keer als tweede geplaatste Penders het heft in handen tegen de favoriet: 9-5, 7-9, 9-4, 9-4. Tomas de Paauw werd derde door Marc ter Sluis te verslaan. Bij de meisjes was Anne Jongerden oppermachtig. In de eindstrijd klopte de speelster van Centre Court de “thuisspelende” Tessa ter Sluis met 9-2, 9-7, 9-3. Li-Juan Jie ging met de bronzen medaille naar huis.

joost_chris_wedstrijd.jpgDe spannendste wedstrijd tijdens het NK kwam op naam van Joost Biezeno en Cristoph Winzer. Beide talenten trainen en spelen samen bij Meersquash en zijn zeer aan elkaar gewaagd. In de finale van de jongens <13 was Biezeno dit keer, na een schitterend gevecht met maar liefst drie tiebreaks, de gelukkigste in de vijfde en beslissende game: 11-5, 12-10, 10-12, 10-12, 11-9. Peter Fritsche jr. werd derde. Megan Tolner, de dochter van succescoach Roel, won de meisjes onder 13. In een poule van vier speelsters won ze al haar wedstrijden. Nila Koll werd tweede, Jara van der Wiele eiste de derde plek voor zich op. Ivanka Hofman eindigde net naast het podium.