Nederland reist eind deze maand met een sterke squashploeg af naar het EK-individueel in Duitsland. Vanessa Atkinson en Laurens Jan Anjema leiden het achtkoppige gezelschap naar het prestigieuze squashkampioenschap, dat dit jaar van 26 t/m 29 mei plaatsvindt in het Duitse Saarbrucken.

Naast de 34-jarige Atkinson, in 2005 al eens de beste van Europa en vorig jaar verliezend finaliste, komen ook Annelize Naudé, Orla Noom en Milou van der Heijden in actie in het damestoernooi tijdens de Europese titelstrijd. Bij de mannen vertegenwoordigen de 27-jarige Anjema, Piedro Schweertman, Sebastiaan Weenink en Bart Ravelli ons land tijdens het belangrijke evenement op de internationale squashkalender. Anjema veroverde vorig jaar in het Belgische Herentals de bronzen medaille.

Titelverdedigster Natalie Grinham ontbreekt in de Oranjeploeg als gevolg van haar zwangerschap. De 32-jarige Almeerse staat inmiddels al weer bijna acht maanden buitenspel, maar bezet desondanks de derde plaats op de wereldranglijst. Daarmee is ze nog steeds de hoogst gerangschikte Nederlandse. Ook Dylan Bennett doet niet mee aan het EK. Hij prefereert een PSA toernooi in Brazilië.

Voor de Nederlandse squashers en squashsters is het EK-individueel een zeer belangrijk moment. Niet alleen staat er een Europese titel op het spel, tevens kan er tijdens het evenement een sportstatus bij NOC*NSF worden verdiend. Een top-4 positie levert een A-status op, een kwartfinaleplaats is goed voor de B-status.

Opvallend genoeg tellen de fantastische resultaten van de nationale ploegen eerder deze maand tijdens het EK voor landenteams in het Aix en Provence niet mee bij de bepaling van de statussen door de Olympische sportkoepel. De Nederlandse vrouwen zorgden daar voor een historische prestatie door voor het eerst Europees Kampioen te worden. In de 33-jarige historie van het evenement was het nog niet voorgekomen dat een ander land dan Engeland met de titel aan de haal ging. De Oranjemannen werden in Frankrijk derde, achter het ongenaakbare Engeland en het gastland.