nick-matthewDe Engelsman Nick Matthew is de nieuwe nummer één van de wereld. De 29-jarige squasher uit Sheffield won vorige maand de Sky Open 2010, een PSA Super Series toernooi in Cairo, en nam daarmee de koppositie over van de Egyptenaar Ramy Ashour.


De machtsgreep van de nieuwe lijstaanvoerder is terecht. De Engelse kampioen, die in 2008 bijna negen maanden buitenspel stond als gevolg van een zware schouderoperatie, verkeert al lange tijd in topvorm. Matthew is inmiddels al 28 wedstrijden op rij ongeslagen en won sinds februari zes opeenvolgende grote toernooien. Zowel tijdens de Swedish Open, de British Nationals, de North American Open, de Canary Wharf Classic, het EK landenteams en de Sky Open mocht hij de beker omhoog houden. Eind vorig jaar won Matthew ook al de British Open en de Qatar Classic.

Laurens Jan Anjema is met zijn twaalfde plek nog steeds de hoogst gerangschikte Nederlander. De 27-jarige Hagenaar zag echter de Egyptenaar Wael el Hindi voorbij komen en zakte daardoor een plaatsje op de wereldranglijst. Dylan Bennett (70) en Piedro Schweertman (93) zijn de andere landgenoten in de mondiale top-100.

Bij de dames veranderde er vrij weinig aan de kop van het klassement. Nicol David voert nog steeds de mondiale ranglijst aan met ruime voorsprong op Jenny Duncalf. De Almeerse Natalie Grinham, die vorige week voor het eerst moeder is geworden, zakte van drie naar vier, vlak achter haar oudere zus Rachael. Vanessa Atkinson behoort ook tot de vijftien beste squashsters ter wereld. De 34-jarige Haagse, afgelopen weekend verliezend finaliste bij het EK-individueel in Saarbrucken, staat dertiende. Orla Noom (43) en Annelize Naudé (44) staan ook nog steeds in de mondiale top-50.

De volledige ranglijsten zijn te vinden op www.psa-squash.com en www.wispa.net.