piedro-schweertman.jpgDe vier teammanagers van HSRC De Diepput, Didacticum Victoria Rotterdam, 'MeerSquashHeroes en Hemubo / Squash Almere gaan de komende maand spannende weken tegemoet. Wie van de vier teams eindigen als eerste en tweede? Kortom: wie spelen er zaterdag 25 april de finale? Fons Pasteur, John de Paauw, Erik Kooyman en Tommy Berden geven hun mening op vijf vragen van Squashweb.

Wat waren je verwachtingen bij de start dit seizoen?


Fons Pasteur (HSRC De Diepput): De wens van het bestuur van onze vereniging is om zoveel mogelijk Nederlandse spelers mee te laten doen. Buitenlanders hebben minder binding met je club cq. de leden. Wij prijzen ons gelukkig dat Laurens Jan Anjema en Piëdro Schweertman al een aantal jaar samen voor ons spelen en zij veel progressie boeken. Door het wegvallen van Martin Knight, waren we op zoek naar versterking en die vonden we middels Tom Hoevenaars. Aangezien er geen talentvolle jeugd in deze regio is, hebben we (na overleg met Tommy Berden) Rick Penders "gehaald". Rick kan nu eredivisie ervaring op doen en leren van LJ, Piedro en Tom. In de breedte hebben we nu een team waarmee we voor de prijzen kunnen gaan. De top 4 was de doelstelling en die hebben we gehaald.

John de Paauw (Didacticum Victoria Rotterdam): Na het behaalde kampioenschap van vorig seizoen is het dit seizoen testen en uitproberen...zoals Dagmar Vermeulen in een van de interviews begin dit seizoen in SquashLife al aangaf: SBN heeft voor de nivellering gekozen i.p.v. excellence en dat maakt de benadering van het squash en de eredivisie helemaal anders.

Erik Kooyman (‘MeerSquashHeroes): Voor de dames van MeerSquashHeroes hadden wij goede hoop om de finale te halen. Zoals het er nu, 2 wedstrijden voor het einde, uitziet, hebben wij de kansen in eigen hand om ook daadwerkelijk in de finale te staan tegen Squash Almere. Voor de MeerSquashHeroes heren was de opzet spannende wedstrijden te spelen en de andere teams zoveel als mogelijk pijn te doen. En dan zouden wij wel zien wij hoever wij komen.

Tommy Berden (Hemubo / Squash Almere): Na de teleurstellende prestaties van de heren tijdens het vorige seizoen en de bijbehorende ontsnapping via de achterdeur, hebben we ons versterkt met als doel te gaan voor een plek in de Play-Offs. En als dat lukt, dan ga je automatisch ook vol voor het kampioenschap.


Hoe kijk je tegen de nieuwe regel aan dat de play off tussen de nummer 1 en 2 gaat en niet meer tussen de nummers 1 tot en met 4?

Fons Pasteur (HSRC De Diepput): Ik was zelf een van de voorstanders om de play offs niet meer tussen de nummers 1 tot en met 4 te laten spelen. De laatste 3 seizoenen was de nummer 4 niet sterk genoeg om mee te doen voor de titel. De krachtsverschillen waren te groot. Nu heb ik daar een beetje spijt van, omdat de verschillen tussen de top 4 veel kleiner zijn dan ik had verwacht. Aan de andere kant houdt het je wel scherp. Je kunt nu niet meer met een zwak team tegen een minder sterke club aantreden want dat kost je dan veel punten die je niet meer inloopt. In theorie kunnen nu 3 teams als nummer 2 eindigen. Dat de nummers 1 en 2 dit jaar om de titel spelen, moeten we voorlopig maar zo houden. Het gelijk daarvan wordt dit seizoen geleverd!

John de Paauw (Didacticum Victoria Rotterdam): Zie de ranglijst, heel spannend...maar wat Victoria Rotterdam betreft gaan we volgend seizoen weer terug naar 4 teams.

Erik Kooyman (‘MeerSquashHeroes): Dit keer is het jammer dat maar 2 herenteams zich kunnen plaatsen voor de play offs want alle vier de teams verdienen een plaats. Tegelijkertijd vraag ik mij af of het echt jammer is dat dit jaar maar 2 in plaats van 4 teams zich kunnen plaatsen, of dat juist daardoor de spanning ten top is gestegen!

Tommy Berden (Hemubo / Squash Almere): Ik ben daar een groot voorstander van, aangezien de spanning in het reguliere seizoen daardoor gehandhaafd blijft tot de laatste speelronde. Door de duidelijke afscheiding tussen de top-4 en de rest was er anders weinig spanning geweest. Als er de komende seizoenen meerdere sterkere teams bijkomen, dan mogen er wat mij betreft weer 4 teams mee doen aan de Play-Offs. Maar voorlopig ben ik zeer te spreken over de verandering.


Had je verwacht dat je dit seizoen voor de titel meedoet?

Fons Pasteur (HSRC De Diepput): Ja en nee. LJ is voor ons enorm belangrijk, hij moet zoveel mogelijk tegen de (buitenlandse) topspelers spelen, maar dat moet zijn toernooischema wel toelaten. Gelukkig hebben we dat zodanig kunnen inplannen dat hij tegen alle toppers beschikbaar is. Als dat niet had gekund, hadden we niet om de titel mee kunnen doen. Mijn strategie is dat als L J niet beschikbaar is, Piëdro op 1 speelt en Tom op 2. Als L J er wel is, speelt Rick op 3 en Rombert Anjema een paar wedstrijden. We zijn in de breedte sterk genoeg om voor de titel mee te doen, het was / is mijn stille hoop. Je moet dat niet te snel gaan roepen, want dan leg je teveel druk bij de spelers en dat is niet handig.

John de Paauw (Didacticum Victoria Rotterdam): Victoria hoopt natuurlijk altijd voor de prijzen mee te kunnen doen, volgens mij persoonlijk zou iedere club dat na moeten streven, kans is nu echter vrij klein dat zowel bij de heren als de dames Victoria Rotterdam de play offs haalt. De heren verloren paar keer behoorlijk (verdiend en terecht) en bij de dames besloten 2 dames na nieuw afgesloten contract toch niet te spelen vanwege? Toen ook bondsbureau zich over ijverig toonde (1 gewonnen wedstrijd werd verloren verklaard omdat we 2e divisie speelster hadden opgesteld (op de court met het racket won ze maar ja...zie opmerking van Dagmar boven) dan moet je reëel blijven.

Erik Kooyman (‘MeerSquashHeroes): Met slechts 2 in plaats van 4 teams in de play-offs hadden wij onze kansen niet hoog ingeschat om de finale te bereiken. Maar zie: drie rondes voor het einde zijn nog vier teams volop in de strijd voor de 2 playoffs plaatsen. En MeerSquashHeroes is één van deze vier! Wij gaan ervoor onze "Heroeshuid" zo duur mogelijk te verkopen.

Tommy Berden (Hemubo / Squash Almere): Ja, daar had ik wel op gerekend gezien de kwaliteit van onze selectie. Alleen tussen mee doen om de titel en daadwerkelijk winnen zit nog een wereld van verschil. Je hebt namelijk ook te maken met concurrenten die eveneens goede spelers onder contract hebben.


Vind je dat de niveau verschillen tussen de huidige top 4 teams groot is?


Fons Pasteur (HSRC De Diepput): Ten opzichte van de afgelopen jaren zijn de verschillen kleiner geworden. Het is meestal zo dat de club die de meeste centen heeft, het kampioenschap "koopt". Dit seizoen is Squash Apeldoorn weggevallen en zijn de budgetten minder geworden. Ik denk dat wij het laagste budget van de top 4 hebben, maar daar qua inzetten van spelers efficiënt mee omgaan. Victoria heeft op papier het sterkste team met Karim Darwish en Peter Barker op 1 en 2, daarmee zijn ze op 1 bijna onverslaanbaar. De overige teams liggen op papier dichter bij elkaar. Almere heeft in de winterstop Steve Finitsis aangetrokken waardoor ze in de breedte sterker zijn geworden en dat heeft zich vertaald naar de plek waar ze nu staan.. op 1.

John de Paauw (Didacticum Victoria Rotterdam): Verschillen zijn miniem, gelukkig maar, nu is het (soms) kwestie van slim "inkopen/opstellen". Topspelers op 3 zijn nu goud waard (ex-psa of wispa contracteren met geen ranking en als club ben je spekkoper). Hoe SBN hiermee om zal gaan in de toekomst is nog ongewis/onduidelijk, ook geen zicht op wat men voor ogen heeft om dit serieuze probleem te voorkomen / op te lossen.

Erik Kooyman (‘MeerSquashHeroes): Nee, absoluut niet. Anders was het nu niet zo spannend geweest.

Tommy Berden (Hemubo / Squash Almere): Nee, alle vier de teams hebben een vrijwel even sterke selectie. En die doen weinig voor elkaar onder.


Wie spelen er volgens jou in de finale en wie wint er?

Fons Pasteur (HSRC De Diepput): Als je naar het resterende programma kijkt, hebben wij het het zwaarst omdat we Almere, Meersquash en Victoria nog tegenkomen. Woensdag thuis tegen Almere kan het alle kanten uitgaan: LJ tegen Cameron Pilley, Piëdro tegen Gilly Lane en Tom tegen Bastiaan Meulenbelt.... wie het weet mag het zeggen. Gelet op de stand, heb ik de stille hoop dat wij de finale tegen Almere spelen. Dan krijg je hetzelfde verhaal als komende woensdag. Ik hoop natuurlijk dat wij dan winnen want het is al weer een aantal jaar geleden dat HSRC (de Diepput) kampioen van Nederland was.

John de Paauw (Didacticum Victoria Rotterdam): Zowel bij de heren als de dames zal Almere de grote favoriet zijn, maar het blijft sport (zie vorige jaren, favorieten die het net niet etc.). Vorm van de dag, blessures maar als Victoria Rotterdam het alsnog haalt, dan hoop ik natuurlijk dat onze vereniging...ja toch? Er is vervolgens altijd weer een nieuw seizoen om....

Erik Kooyman (‘MeerSquashHeroes): Het wordt wat mij betreft een Russisch roulette. Of één van de teams moet nog een onaangename verrassing in petto hebben. Wie het weet mag het zeggen. Ik weet het in ieder geval niet. Vol vertrouwen en met trots houd ik "my fingers crossed" voor onze MeerSquashHeroes en ga ik lekker genieten van alle spanning en topsport/squash.

Tommy Berden (Hemubo / Squash Almere): Ik ga ervan uit dat Almere zowel bij de heren als de dames in de finale staat. Wie er bij de heren verder nog de finale haalt is nog volstrekt onduidelijk. HSRC De Diepput staat er het beste voor, maar die hebben nog een extreem zwaar programma met wedstrijden tegen de directe concurrentie. Victoria heeft met Darwish en Barker de beste spelers onder contract, maar ik heb zelf het gevoel, overigens zonder dat daar feiten aan ten grondslag liggen, dat ‘MeerSquashHeroes wel eens de lachende derde kan worden.