margriet.jpgDe dames van Hemubo / Squash Almere hebben zich gisterenavond definitief geplaatst voor de finaledag van de eredivisie squash. In eigen huis had de koploper geen kind aan Hero Detachering / Amstelpark Squash dat kansloos ten onder ging: 12-0. Het herenteam van de Almeerse club moet na de 10-4 nederlaag tegen HSRC De Diepput nog minimaal twee weken wachten alvorens ze zeker zijn van een plek bij de beste twee in de reguliere competitie.

Bij afwezigheid van Natalie Grinham fungeerde Vicky Botwright als kopvrouw tegen de hoofdstedelingen. De Engelse wereldtopper, vorig jaar nog tweede tijdens het WK, was naar verwachting veel te sterk voor Bea De Dreu-Spitse: 11-3, 11-5, 11-6. Ook Margriet Huisman en Daphne Albada Jelgersma waren snel klaar op de banen van het Almeerse squashcentrum op het Fanny Blankers Koen Sportpark. De sterk van een langdurige blessure teruggekeerde Huisman won met 11-4, 16-14, 11-2 van Cigany Sillevis, terwijl routinier Albada Jelgersma te sterk was voor Kid de Winter: 11-7, 11-4, 11-6. Met nog maar één speelronde te gaan staat Hemubo / Squash Almere met 91 punten uit negen wedstrijden riant aan kop. ‘MeerSquashHeroes (80) heeft de beste papieren om zaterdag 25 april tegenover de Almeerders te staan in de eindstrijd. Alleen All In Solo Victoria Rotterdam (71) kan de Hoofddorpers nog inhalen.

De mannen van Hemubo / Squash Almere kregen gisterenavond een tik te verwerken. De koploper ging in Den Haag op bezoek bij de nummer twee van de ranglijst, HSRC De Diepput, en kwam van een koude kermis thuis. Het begin zag er nog veelbelovend uit. Bastiaan Meulenbelt won de eerste game van zijn tegenstander Tom Hoevenaars en had ook in het tweede bedrijf lang uitzicht op winst. Uiteindelijk ging deze game na een tiebreak toch verloren, waardoor Hoevenaars het initiatief overnam en deze niet meer uit handen gaf. Het werd uiteindelijk 11-7, 11-13, 7-11, 7-11. De Almeerse kopman Cameron Pilley werd vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd door viervoudig Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema. Hoewel Pilley slechts één plaats lager staat op de mondiale ranglijst, achttien om zeventien, had de Australier helemaal niks in te brengen tegen de 26-jarige Hagenaar: 5-11, 6-11, 6-11. De Amerikaan Gilly Lane zorgde uiteindelijk nog wel voor drie belangrijke bonuspunten door Piedro Schweertman met 13-15, 11-7, 12-10, 11-9 de baas te blijven.

Ondanks de nederlaag heeft Hemubo / Squash Almere kwalificatie voor de Play-Offs nog steeds in eigen hand. De Almeerders hebben nu 105 punten uit elf wedstrijden. HSRC De Diepput volgt op drie punten als tweede, maar heeft wel een wedstrijd tegoed. ‘MeerSquashHeroes heeft na gisterenavond 92 punten, Didacticum Victoria Rotterdam staat op 89 punten. Beide ploegen hadden hier echter slechts 10 wedstrijden voor nodig. Op woensdag 18 maart spelen de mannen van teammanager Tommy Berden in eigen huis tegen Sports World uit Amsterdam. Bij maximale winst (twaalf punten) is Hemubo / Squash Almere ook bij de heren verzekerd van deelname aan de afsluitende finaledag in het Amsterdamse Frans Otten Stadion.