Jong talent verovert podium bij de heren

Op het 21 banen tellende Frans Otten Stadion in Amsterdam strijden alle 302 deelnemers aan Hillen en Roosen Nederlands Kampioenschap Squash 2006 vol overgave om ieder punt. Zaterdag 11 februari was de dag van de halve finales. Het was dé dag van Marc Reus. De 22 jarige Haarlemmer bereikt voor het eerst van zijn carrière de finale van het Nederlands Kampioenschap door een overwinning op Lucas Buit. De negenvoudige landskampioen moest zijn laatste NK opgeven vanwege een blessure. In de finale morgen om 15:45 zal Marc het opnemen tegen Laurens Jan Anjema. De derde plaats bij de heren is al vergeven aan Tom Hoevenaars, die door zijn knappe overwinning gisteren op de als derde geplaatste Dylan Bennet en door een walk-over vanwege de blessure van Lucas Buit, de laatste plaats op het podium krijgt. Bij de dames zijn er geen verrassingen. Achtvoudig Nederlands Kampioen Vanessa Atkinson komt om 15:00 uit tegen Annelize Naude, die in 2004 de nationale titel op haar naam schreef. Om één uur strijden Karen Kronemeijer en Margriet Huisman om de derde podiumplaats.

Halve finale heren:
[1] Laurens Jan Anjema wint van [9/16] Tom Hoevenaars
9-1 9-1 9-0

[5/8] Marc Reus wint van [2] Lucas Buit
7-9 9-6 9-7 7-2 Opgave

Halve finale dames:
[1] Vanessa Atkinson wint van [3/4] Karen Kronemeyer
9-0 9-4 9-3

[2] Annelize Naude wint van Margriet Huisman
10-8 9-5 9-6


 

Wedstrijdschema

Heren / Dames

 

Marc Reus

Blij, superblij, dat ik van Lucas Buit #2 heb gewonnen op het NK in deze ambiance. Ik heb de afgelopen 10 jaar zeker 50 wedstrijden van hem verloren. Dit is pas de 3e officiële partij die ik win. Ik had het ook niet verwacht. Tactiek? Hoog tempo en veel voorin spelen en Lucas veel laten draaien, Lucas is niet zo’n shotspeler. Die tacktiek is goed gelukt. Ik was erg gefocust. Bij het begin van de 4e game wist ik al dat ik ging winnen. Vooral toen Lucas twee ballen achterelkaar in de tin sloeg. Ik vond het jammer dat Lucas opgaf twee punten voor het einde. Van mij had ie er beter nog twee in de tin mogen slaan. Ben je nu moe? Nee niet echt ook niet na gisteren, ik heb goed gerekt en gegeten na de wedstrijd tegen #3 Glenn Keenan. Scheidsrechter. Ik kende hem niet. Hij heeft een paar keer een onterechte stroke aan beide kanten gegeven. Gelukkig kon ik mij vandaag net als gisteren erg goed focussen. Finale. In de finale tegen LJ, daar heb ik totaal geen verwachtingen bij. LJ is een klasse beter, ik ga morgen genieten en ben niet nerveus. Ik voel geen druk.

Lucas Buit

Hoe voel je je? Slecht, ik had graag de finale gehaald. Twee weken geleden heb ik nog 3-0 van Reus gewonnen. Wat is de oorzaak? Ik heb gisteren een hamstringblessure opgelopen aan mijn linkerbeen tegen Gabor Marges. Vanochtend ben ik een uur behandeld door een fysiotherapeut, maar omdat het het NK is, wil je toch alles proberen. Ik kreeg last na de eerste game. De leeftijd gaat ook gaat ook een rol spelen, ik ben nu 38 jaar en de partij duurde lang. Het was ook goed te zien dat je geblesseerd was. Ja, ik begon met mijn been te trekken. Ik heb nog nooit zoveel voorover gelopen. Wat vind je van het spel van Marc Reus? Hij heeft het goed gedaan, hij heeft de wedstrijd goed uitgespeeld. Ik probeerde nog in de derde game wat druk te zetten, ik kwam 6-4 voor, maar hij kwam goed terug en vervolgens werd het fysiek te zwaar. Is dit jouw laatste NK? Ja, in principe is dit het laatste NK. Ik ga niet voor 5 t/m 8 spelen. Ik blijf wel voor het Nederlands team en de eredivisie spelen.

 

 

 

[5/8] Marc Reus wint van [2] Lucas Buit
7-9 9-6 9-7 7-2 Opgave

 

Laurens Jan Anjema

De eerste keer dat ik tegen Peter Nicol speelde, had ik het idee dat ik ging winnen toen ik de baan op ging. Om de top te bereiken heb je niet alleen talent nodig maar ook vooral een killers mentaliteit. Jonge spelers die tegen een betere speler uitkomen moeten geen gekke dingen gaan doen op de baan. Ze moeten er gewoon voor gaan, iedere bal weer tot het laatste punt gespeeld is. Van Tom is het goed dat hij van Dylan heeft gewonnen. In de junioren heb ik veel tegen Marc gespeeld dus ik ken zijn spel goed. Hij had een slecht WK in Pakistan, ik ben blij voor hem dat hij sindsdien zoveel vooruitgang heeft geboekt. Mijn motivatie om hier mee te doen? Het NK is wat betreft wedstrijden natuurlijk minder uitdaging voor mij dan een PSA toernooi, maar als ik in het land ben vind ik het leuk om mee te spelen. De titel Nederlands Kampioen staat natuurlijk ook goed op mijn squash CV!

 

Tom Hoevenaars

Gefeliciteerd met je derde plaats! Ja, ik was 11e geplaatste en ik heb onverwacht van Piedro en Dylan gewonnen. Tegen Piedro stond ik 1-0 en 8-0 achter, dankzij mijn doorzettingsvermogen en door fouten van Piedro heb ik toch gewonnen. Dylan speelde vooral tegen zichzelf en maakte teveel fouten. Laurens-Jan is veel te goed. De wedstrijd om de 3e en 4e plaats tegen Lucas hoef ik nu niet meer te spelen.

 

[1] Laurens Jan Anjema wint van [9/16] Tom Hoevenaars
9-6 5-9 6-9 9-3 9-1

Dylan Bennet

Waarom heb je niet gespeeld vandaag? Ik heb last van m’n enkel sinds mijn eredivisie wedstrijd van afgelopen dinsdag tegen Joe Kneipp. In de kwartfinale speelde ik niet constant, de laatste paar weken sta ik erg tegen mezelf te spelen.

[9/16] Tom Hoevenaars wint van [3/4] Dylan Bennett
9-6 5-9 6-9 9-3 9-1

 

Vanessa Atkinson

Het wat is het begin heel erg wennen om tegen Karen te spelen, omdat we elkaar heel goed kennen. Nooit eerder hebben we een officiële wedstrijd tegen elkaar hoeven spelen. Van de week stond ik nog tegen Nicol David (nr. 1 op de wereld ranglijst red.) te spelen. Dat is in groot contrast met het NK, toch vind ik het leuk dat ik er ben. Volgende week vertrek ik naar een WISPA toernooi in Kuala Lumpur. Toen ik aan het begin van mijn carrière stond keek ik heel erg tegen andere spelers op. Toch heb ik altijd willen winnen en dat is wat ik ook hoop te zien van mijn tegenstanders op dit NK. Als ik dat bij ze zie zal ik zoveel mogelijk rally’s spelen en de wedstrijd niet met 27-0 afmaken. Zowel Milou als Lisa heeft ontzettend haar best gedaan.

 

 

 

[1] Vanessa Atkinson wint van [3/4] Karen Kronemeyer
9-0 9-4 9-3

 

Orla Noom

Ik vind dit toernooi in een goeie ambiance plaatsvinden. De organisatie is goed. Gisteren liep het op het centre court wat uit. Er is een goeie sfeer. Alleen vind ik WISPA leuker en belangrijker. Ik ben dit jaar op de WISPA lijst in een paar maanden gestegen van 95 naar 49. Ik heb het afgelopen jaar heel veel getraind, ik sla makkelijker en ben fitter dan ooit tevoren. De tactiek heb ik nog niet altijd helemaal door. Van de week ga ik de opgenomen video met Liz Irving, mijn trainer bekijken. Tegen Lisa Kho. Zij is beter geworden en speelde goed. Ik speelde goede lengtes en ik voelde minder druk dan bij Karen Kronemeyer. Ik ben blij dat ik makkelijk heb kunnen winnen. Morgen tegen Dagmar Vermeulen om de 5e plek voel ik geen druk, ik wil gewoon winnen. Tegen Karen Kronemeyer. Op zich speelde ik wel goed, wat foutjes op cruciale momenten. Karen speelde goed gedisciplineerd en ook afwachtend. Ik heb meestal moeite om het juiste moment te kiezen voor een dropshot. Ik heb nu wat hoger op de muur gespeeld en minder hard geslagen dan dinsdag in de competitie, toen ik ook tegen Karen speelde. Daarom kreeg ik deze wedstrijd een betere opbouw en meer openingen. Ik had goede focus, hoewel ik tussen de rally´s door een liedje in mijn hoofd heb, meestal eentje die ik het laatste in de auto op had staan. Ik vind dat Jeroen mooie foto´s op de website heeft gezet!

 

 

 

[5/8] Orla Noom wint van [5/8] Lisa Kho
9-3 9-3 9-0

 

Margriet Huisman

Margriet is blij met de overwinning tegen Dagmar gisteren. Ik moest terugkomen na een blessure en de wedstrijd tegen Dagmar was voor mij een test. Mijn doelstelling is gehaald. Ik ben ook erg tevreden over mijn wedstrijd tegen Annelize. Door die blessure ben ik een week voor dit NK pas kunnen gaan beginnen met trainen, maar mijn conditie was toch voldoende. Voor mij is de wedstrijd tegen Karen morgen om de 3e en 4e plaats heel belangrijk. Mijn ambitie is in de WISPA top 50 te komen.
 

 

 

 

 

[2] Annelize Naude wint van [3/4] Margriet Huisman
10-8 9-5 9-6

 



 

Squashweb Redactie

Gesponsord door: