AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse squashkampioenschappen zijn volgens de prognoses verlopen. De nationale titels kwamen zoals verwacht bij Vanessa Atkinson en Laurens Jan Anjema terecht. Het bevriende paar bewees in het Frans Otten-stadion nog eens ten overvloede het Nederlands niveau al lang te zijn ontstegen.
 
De 29-jarige Atkinson werd vandaag, nadat Karen Kronemeijer in de strijd om het brons Margriet Huisman in vier games had verslagen, in de finale pas voor het eerst serieus op de proef gesteld. Annelize Naudé, als tweede geplaatst en ook internationaal een speelster van aanzien, zorgde daarvoor. De voormalig Zuid-Afrikaanse kreeg echter geen uitzicht op de titel. De Haagse favoriete won in drie games: 9-7 9-7 9-6.
Het was niet meer dan een aardig tussendoortje op weg naar het volgende 'grote' toernooi. Atkinsons doel is herovering van de eerste plaats op de wereldranglijst. De zege op wereldkampioene Nicol David, afgelopen weekeinde tijdens het Apawamis Open in de Verenigde Staten, was in dat opzicht veelbetekenend.
 
In de voetsporen
 
Anjema, die van Den Haag naar Engeland verhuisde om te slagen als squashprofessional, trad in de voetsporen van zijn vader Robert Jan. Deze beheerste het nationale squashcircuit in de jaren zeventig, begin tachtig met twaalf titels. Voor zijn 23-jarige zoon was het het eerste kampioenschap. Door de afwezigheid van viervoudig kampioen Tommy Berden, die revalideert van een gescheurde pees in zijn rackethand, was dat eigenlijk een formaliteit. Zeker toen Lucas Buit, die zich op zijn oude dag nog kansen toedichtte op een tiende titel, zaterdag in de halve eindstrijd strandde.
 
Ook Marc Reus, verrassend tot de eindstrijd doorgedrongen, kon Anjema de voet niet dwars zetten. De onbetwiste favoriet, die tot de top dertig van de wereld behoort, kwam in de derde game zowaar even op achterstand, maar liet daarna zien dat hij momenteel in Nederland zijn gelijke niet heeft: 9-2 9-1 9-5. Het duel om het brons ging niet door. Buit meldde zich af en liet de medaille aan Tom Hoevenaars. 
 

bron: www.sport.nl