De Rotterdamse club mag zich sinds zaterdag 16 juni 2007 een jaar lang de beste club van Nederland noemen. Het blijft natuurlijk subjectief, maar de winnaar van de Challenger Cup 2007 mag zich deze titel terecht aanmeten. Het is een geweldige prestatie om je tot winnend team te kronen. Je moet namelijk als club met minimaal 14 spelers aantreden.

De Rotterdamse club mag zich sinds zaterdag 16 juni 2007 een jaar lang de beste club van Nederland noemen. Het blijft natuurlijk subjectief, maar de winnaar van de Challenger Cup 2007 mag zich deze titel terecht aanmeten. Het is een geweldige prestatie om je tot winnend team te kronen. Je moet namelijk als club met minimaal 14 spelers aantreden. Op zich al een opgave, maar de spelers moeten uit de categorieën A B C en D komen en het is verplicht om minimaal 3 dames in de selectie te hebben. Kortom, je moet als club in alle geledingen op niveau zijn. Tenslotte zijn er naast de 12 enkelwedstrijden, ook nog 6 dubbelwedstrijden en dat is weer een discipline op zich. In totaal wordt d.m.v. 18 wedstrijden een Challenger wedstrijd beslist.

 

Victoria-zegeviert

 



Teams en hun toppers
Het was de eerste keer dat deze Challenger werd georganiseerd en het enthousiasme was bijzonder groot bij de 8 squads (Challenger teams). Dat het evenement serieus werd genomen door de team captains bleek wel uit de toppers die hun opwachting maakten. Bij Amstelpark speelde o.a. Wereldkampioene Nicol David en Joe Kneipp. Plan B&S Beverwijk had als kopman Gabor Marges, Zwolle speelde met Sebastiaan Weenink en Dagmar Vermeulen, Victoria beschikte over  Rene Mijs en Milja Dorenbos, All Inn beschikte over Piedro Schweertman en Nicole van den Boogaard, Meersquash trad aan met de jonge A spelers Frank Hartkoren en Bart Ravelli, Ede met Pieter Bijen en de oude rotten, Rolf Willemse en Hans Arends, de Wilson Tour Stars hadden Bradley Hindle als kopman. Kortom, toppers genoeg aanwezig. Echter bij een toernooi format als deze kan je slechtste speler in de selectie, je sterkste schakel zijn. Amstelpark zal dit achteraf kunnen beamen.

Amstelpark met Wereldkampioene ten onder
Om de spanning en eerlijkheid nog meer te vergroten, werd er geloot zonder plaatsing.
De loting leverde het volgende speelschema op:

Amstelpark  vs  Squash EDE
Meersquash  vs  Plan B / B&S Beverwijk
Squash Zwolle  vs  Wilson Tour Stars
Victoria  vs  All Inn Utrecht

 

Amstelpark

 



Opgeluchte gezichten want de beoogde favorieten ontliepen elkaar in deze eerste ronde. Echter het leverde gelijk al een daverende verassing op. Ede beet zich vast in Amstelpark en met name door de dubbels sleepte zij er een 9-9 stand uit. Echter doordat dan de uitslag van de nrs. 1 dubbels beslissend is, mocht EDE naar de halve finales. Een domper van jewelste en teamcaptain Ellie Pierce van Amstelpark had het dan ook zwaar om het moraal hoog te houden. Beverwijk haalde vernietigend uit tegen Meersquash door 17 van de 18 wedstrijden te winnen. Victoria won zonder kopman Rene Mijs eenvoudig van All Inn. Zwolle won nipt van de Wilson Tour Stars. De Wilson Tour Stars is het enige team dat geen club is. Het team wordt samengesteld uit de beste spelers van Wilson Tour 2007.

Halve finales
I.p.v. van een verwachte halve finale tussen Amstelpark en Beverwijk, werd het dus Ede vs Beverwijk. Ede vocht voor wat het waard was, maar had duidelijk zijn kruit verschoten in de wedstrijd tegen Amstelpark. Bevewijk won met 11-7. In de andere halve finale was Victoria duidelijk sterker dan Zwolle. Het team was intussen versterkt met Rene Mijs en dat maakte het verschil. Victoria won met 11-7

 

Squash-Zwolle

 



Finale bol van spanning
De finale werd een spektakelstuk. Victoria speelde met maar liefst 7 jeugdspelers en leek de underdog op basis van ervaring. Het team van team manager John de Paauw was tijdens het toernooi wel gegroeid naar een hechte groep. Beverwijk had echter indruk gemaakt met overtuigende overwinningen. Het werd in elke wedstrijd een slijtageslag. Vooral de jonkies van Victoria vochten voor wat ze waard waren. Ondanks dat Beverwijk met Gabor Marges, Roberto Kalshoven Rick Luttikhuizen en Olav van der Weide, maar liefst 4 spelers uit de  nationale top 50 in de geledingen had, stonden ze na de 12 enkelwedstrijden met 5-7 achter. voor. Omdat de wedstrijden zo lang duurde, werd besloten om alle zes dubbels tegelijk af te werken. Beverwijk moest dus minimaal 4 van de 6 dubbels winnen. Het was grappig om te zien hoe team manager John de Paauw rondjes door het centrum liep. Feit was dat hij meer meters maakten dan zijn spelers op de baan. De spanning liep behoorlijk op en bij drie dubbels was de stand 1-1. De eerste uitslag was in het voordeel van Victoria, nu was het wachten op de verlossende tweede winstpartij. Die kwam vlak daarna en Beverwijk kon Victoria niet meer achterhalen. Uiteindelijk won Victoria alle dubbels, mede doordat het verzet van Beverwijk was gebroken. Toch hoedje af voor de Beverwijkse formatie. Teammanager  Rick Luttikhuizen had een sterk en gezellig team. Als enig team hadden zij sponsors weten te strikken, die zorgde dat de Beverwijkse formatie er piekfijn bijliep. Victoria ging in gelukzalige toestand richting Rotterdam en mag zich voor een jaar de sterkste noemen.

 

Plan-B-B&S-Beverwijk

 



Na de prijsuitreiking, waar naast een wisselbeker, elke speler van Victoria een Wilson racket kreeg, werd er nog tot in de late uurtjes doorgefeest. Volgend jaar zal de Challenger Cup wederom in juni worden georganiseerd bij Amstelpark. Dezelfde teams die dit jaar zijn geïnviteerd, zullen wederom worden uitgenodigd.

Eindstand :
1.  Victoria Rotterdam
2.  Plan B /B&S Beverwijk
3.  Squash Zwolle
4.  Squash EDE
5.  Wilson Tour Stars
6.  Amstelpark
7.  Meersquash
8.  All Inn Utrecht

 

Foto Gallery

Bekijk hier de foto's gemaakt door SquashWeb

Bekijk hier de foto's gemaakt door Amstelpark