De squashers van Didacticum Victoria spelen vandaag tijdens de European Club Championship (ECC) om hooguit de negende plaats. Gisteren ging de Rotterdamse equipe in een regelrechte thriller nipt onderuit tegen het Ierse Fitzwilliam LTC. Het team van manager John de Paauw kwam in het Oostenrijkse Linz een game te kort om door te gaan naar de poule waarin de club zou spelen voor de vijfde plaats.

Vandaag speelt Victoria immers eerst nog tegen het ijzersterke Paderborner SC uit Duitsland, een wedstrijd die door de teamleden zelf wordt beschreven als 'Excelsior Pernis tegen Real Madrid'. De beste spelers van Victoria verkozen namelijk een lucratief toernooi in Parijs boven het toernooi van de Europese landskampioenen, de Champions League van het squash. Paderborner mikt op toernooiwinst en kan wel beschikken over zijn beste spelers.

Gisteren zette Victoria eerst eenvoudig SSK Bratislava aan de kant: 4-0. Winst op de Ieren van Fitzwilliam zou een regelrechte stunt hebben betekend, want Victoria kwam met René Mijs, Stephen Cooke, Tomas de Paauw en Sander van Tour op de proppen: redelijke spelers in Nederland, maar groentjes op Europees niveau. De Paauw, zoon van de manager, speelde goed, maar had weinig kans tegen de simpelweg betere Rory Byrne: 0-3.

Vervolgens speelde Rene Mijs ook uitstekend, maar opponent Derk Ryan was van een ander niveau. Mijs pakte wel knap een game: 1-3. Omdat talent Sander van Tour hierna vakkundig Dermot McNamara versloeg met een duidelijke 3-0, wist de geroutineerde Stephen Cooke wat hem te doen stond. Hij moest met minstens 3-1 winnen van Niall Rooney, nummer vijftig van de wereldranglijst. Een snelle 1-0 achterstand deed de meegereisde supporters voor het ergste vrezen, maar Cooke (in het dagelijks leven clubtrainer) vocht zich terug. Hij won de tweede game en ging daarna in de derde tot 9-9 gelijk op. Rooney verzilverde echter een paar belangrijke punten, waardoor de Ieren aan het langste eind trokken.

Overigens won Cooke, die na afloop sprak over de 'beste wedstrijd die ik in de laatste vijf jaar heb gespeeld', nog wel met 3-2.