Grinham en GraingerNatalie Grinham heeft zondagmiddag (plaatselijke tijd) de Nieuw-Zeeland Open 2009 op haar naam geschreven. In de eindstrijd van het prestigieuze WISPA Gold toernooi in Mount Maunganui was de Nederlandse in straight games te sterk voor Natalie Grainger.

Net als in haar drie voorgaande partijen was de 31-jarige Grinham superieur op de volledig glazen baan, die in het drukke winkelcentrum Bayfair was neergezet. De hoger aangeslagen Grainger kon alleen in de eerste game in het spoor blijven van de als tweede geplaatste Almeerse. In het tweede en het derde bedrijf was Grinham echter oppermachtig en liet ze de Amerikaanse nummer één van de plaatsingslijst met haar snelheid en aanvallende shots alle hoeken van de baan zien. Alleen met de finish in zicht liet ze nog even de teugels vieren. Het werd uiteindelijk 11-9, 11-5, 11-8 voor de voormalige Australische, die daarmee voor de dertiende keer in haar carrière een toernooi op de WISPA World Tour won.

Grinham was uiteraard verguld met haar toernooizege: “Het is geweldig om hier te winnen, zeker de manier waarop. Ik voelde me de afgelopen weken steeds beter worden en heb hier voor het eerst dit jaar weer op mijn oude topniveau gespeeld,” begon de Europees kampioene, die aan het begin van dit jaar twee maanden uit de roulatie was als gevolg van kinkhoest. “Dit is een perfecte afsluiter van een drukke periode. Nu neem ik eerst een weekje rust en dan ga ik me voorbereiden op het WK in eigen land. Daar wil ik wereldkampioen worden,” aldus Grinham.

Voor Grinham was de Nieuw-Zeeland Open 2009 de tweede toernooizege op de WISPA World Tour als Nederlandse, nadat ze in 2008 de nationaliteit aannam van haar man Tommy Berden. Anderhalve maand geleden was ze ook al de sterkste tijdens een internationaal proftoernooi in het Franse Le Port Marly. Met de overwinning verdiende de nummer drie van de wereld 2.450 punten voor de wereldranglijst. Ook mag ze ruim achtduizend Amerikaanse dollars bijschrijven op haar bankrekening.

Met de toernooiwinst kwam er bovendien een mooi einde aan een drukke, maar succesvolle periode voor Grinham. In de laatste tien weken speelde de speelster van landskampioen Hemubo / Squash Almere zeven grote toernooien. Daarvan won ze er drie, verloor ze twee keer in de finale en bereikte ze eveneens twee keer de laatste vier. In die periode verloor de Nederlandse alleen van wereldkampioene Nicol David, die in Nieuw-Zeeland overigens verstek liet gaan.

De Nieuw-Zeelandse Shelley Kitchen kondigde na afloop van de finale overigens haar afscheid aan van de WISPA World Tour. De 29-jarige squashster, de mondiale nummer tien, is drie maanden zwanger van haar Australische vriend Anthony Ricketts, zelf ook een voormalig topsquasher. Kitchen won in totaal twaalf proftitels en was in september vorig jaar nog de nummer zes van de wereld.