De Fransman Gregory Gaultier is vanaf vandaag de nieuwe nummer één van de wereld. Dat maakte de Professional Squash Association (PSA) bekend.

De 26-jarige squasher uit Aix en Provence lost Karim Darwish af, die de mondiale ranglijst tien maanden aanvoerde. De Egyptenaar staat nu derde, nadat ook zijn landgenoot Amr Shabana hem voorbij ging. Het is voor Gaultier, die van de elf laatste grote toernooien maar liefst acht keer de finale haalde en drie keer won, voor het eerst dat hij bovenaan de PSA World Ranking staat.

Laurens Jan Anjema moest voor de tweede opeenvolgende maand twee plekken terrein geven op de prestigieuze ranglijst. De Hagenaar zag ondermeer de Pakistaan Aamir Atlas Khan, die hij gisteren nog versloeg tijdens het WK in Koeweit, voorbij komen. Anjema staat nu zeventiende. Dylan Bennett is de enige andere Nederlander in de top-100. De Eindhovenaar is de nummer 84.

Bij de dames zakte Natalie Grinham van twee naar drie als gevolg van haar vroege uitschakeling tijdens de Hong Kong Open 2009. De 31-jarige Europees kampioene trok zich medio oktober terug voor haar tweede ronde partij tijdens het WISPA Grand Prix toernooi in Hong Kong met griep. Hierdoor is de Amerikaanse Natalie Grainger opnieuw de nummer twee van de wereld, achter de ongenaakbare Maleisische Nicol David.

Nederland is op de WISPA World Ranking met vier speelsters vertegenwoordigd in de top-50. Vanessa Atkinson is de nummer 12 van de wereld, terwijl Orla Noom (37) door haar goede resultaten in India en Hong Kong landgenote Annelize Naudé (40) voorbij is gestoken.