natNatalie Grinham heeft zich terug getrokken voor de Qatar Squash Classic 2009 dat morgen (dinsdag) begint in Doha. De 31-jarige squashster is inmiddels bijna drie maanden zwanger en kampt al wekenlang met bijbehorende gezondheidsklachten. Hierdoor moest ze vorige maand ook al de strijd staken in Hong Kong.

“Ik kijk er ontzettend naar uit om moeder te worden,” zei Grinham. “Ik had alleen wel verwacht langer door te kunnen blijven spelen. Helaas voel ik me al ruim een maand verre van goed, waardoor ik niet heb kunnen trainen en spelen.”

De Nederlandse, die medio volgend jaar voor het eerst moeder wordt, is vastbesloten om na haar geplande zwangerschap een rentree te maken. "Zodra ik hersteld ben, wil ik ook weer gaan trainen om op mijn oude topniveau terug te komen. Ik wil nog één keer een poging wagen om wereldkampioene te worden, zeker aangezien het WK in 2011 wederom in Nederland plaatsvindt," aldus de nummer drie van de wereld.

Grinham kende een succesvol 2009, hoewel de Almeerse aan het begin van het jaar ruim twee maanden buitenspel stond door kinkhoest. Zo werd de voormalige Australische, die in 2008 de nationaliteit van haar man Tommy Berden aannam, eind mei voor het eerst Europees kampioene en won ze twee proftoernooien op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour in Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Daarnaast veroverde ze de zilveren medaille op het WK in Amsterdam en de Wereldspelen in Taiwan. Met het Nederlandse team eindigde Grinham in april ook als tweede tijdens het EK voor landenteams in Zweden.

Door de terugtrekking van Grinham is haar zus Rachael nu als tweede geplaatst tijdens het prestigieuze WISPA Grand Prix toernooi in het Midden-Oosten. Wereldkampioene Nicol David voert zoals gebruikelijk de plaatsingslijst aan van het met vierenzeventigduizend Amerikaanse dollars gedoteerde squashtoernooi, waar Vanessa Atkinson (9e geplaatst), Annelize Naude en Orla Noom (beginnen beiden in de kwalificaties) namens Nederland in actie komen.

De mannen strijden in Qatar om een totale prijzenpot van $147.500usd. Laurens Jan Anjema is de enige Nederlandse deelnemer. Hij begint zijn toernooi donderdag tegen een qualifier.