vanessa-atkinson-nk-squash-2010-28591Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson hebben zondag met succes hun titel op de Nederlandse kampioenschappen squash verdedigd. Atkinson versloeg Annelize Naudé in vier games (11-9 9-11 11-9 11-7) en nam de trofee al weer voor de twaalfde keer in ontvangst. Anjema had weinig moeite met Dylan Bennett. De Hagenaar, die zijn vijfde nationale titel pakte, won in 'straight games' (11-4 14-12 11-5).

,,Mijn twaalfde?'', riep Atkinson verrast. ,,Ik dacht dat het mijn elfde was. Dat zegt wel wat over hoe ik daar mee bezig ben.'' De in Engeland woonachtige speelster bekijkt haar squashcarrière, die ze combineert met een deelstudie Engelse literatuur, tegenwoordig van week tot week. ,,Als ik op de baan sta vind ik het nog steeds leuk en ik speel ook nog wel lekker. Maar alles erom heen vind ik minder leuk, veel trainen, het reizen en veel weg zijn van huis'', aldus de 33-jarige voormalig wereldkampioene.

In het Frans Otten Stadion in Amsterdam verloor ze zondag tegen Naudé de tweede game en had ze het moeilijk in de derde. ,,Annelize speelde goed en ik was toch wel wat gespannen. Er zaten zo veel mensen op de tribune en iedereen verwacht dat je wel weer even wint.''

Die druk voelde ook de 27-jarige Anjema, hoewel hij afgelopen week geen enkele game afstond. De Hagenaar staat al jaren alleen aan de top in Nederland, maar een NK is voor hem altijd ,,een stressvol weekje''. ,,Als je naar de scores kijkt, lijkt het misschien makkelijk. Maar er ligt toch een flinke druk op mijn schouders. Ik ben nu ook enorm opgelucht. Het is ook niet meer zoals twee of drie jaar geleden. Die jongens worden steeds beter en ik groei nu minder snel. Hoe hoger je komt, hoe minder snel je vooruitgaat.''

De linkshandige speler heeft zich tot doel gesteld komend jaar de mondiale top tien binnen te dringen. Zijn hoogste notering is de dertiende plaats, zijn huidige positie op de wereldranglijst. De nieuwe topcoach van de squashbond, de Amerikaan Damon Leedale-Brown, gaat hem daarbij helpen. ,,Hij is veel met mijn techniek en voetenwerk bezig. Binnenkort komt hij permanent naar Nederland, nu reist hij heen en weer en bespreken we ook veel via Skype.'' Het nieuwe seizoen begint voor Anjema in maart, dan speelt hij drie toernooien in Canada.

Piëdro Schweertman (3/4) legde beslag op de derde plaats door met 11-6 11-5 11-5 van Sebastiaan Weenink (5/8) te winnen.
Margriet Huisman (3/4) is weer op de weg terug na haar blessure, zij won met 3-11 11-3 11-6 11-5 van Orla Noom (3/4) de wedstrijd om het brons.
De plate bij ging naar Gabor Marges, die sinds enkele weken weer terug is in Nederland na 2 jaar in het buitenland te zijn verbleven.
De 15-jarige Tessa ter Sluis won de plate bij de dames.

In de overige categorieën werden gisteren ook de Nederlands Kampioenen beslist. Kampioen bij de Heren B is Harmen den Boer (4) geworden. In een spannende finale tegen Yasser Fayez (2) won hij als lagergeplaatste met 11-2 12-10 5-11 11-6. De strijd om de derde plaats ging tussen Viktor Marree (5) en Mitchel Kries (8). Viktor won de wedstrijd met 8-11 11-6 11-5 11-8. Derk Kuiper verloor alleen zijn 1e wedstrijd donderdagavond. Daarna had hij alle wedstrijden gewonnen en heeft dus beslag gelegd op de plat.

Het Nederlands Kampioenschap Dames B werd een prooi voor Linda Dekker (2). In een close match won zijn van Danielle Rossmeissl met 7-11 12-10 11-9 12-10. Mijnie de Graaf (3) maakte haar plaatsing waar, won van Nikki van der Heijden (12) en werd derde: 11-7 11-1 5-11 12-10. De plate werd gewonnen door de Utrechtse Rianne van Mourik.

De finale Heren C was een mooie wedstrijd tussen de 16-jarige Tom Lucas (24) en Remco Postuma (19). Ondanks dat Remco een thuiswedstrijd speelde, moest hij het onderspit delven tegen de zeer gedreven Lucas: 11-7 11-5 9-11 12-10.
Nicolas Hermans (12) won de kleine finale van Alex Khromov (26): 11-5 4-11 12-10 11-1. De plate werd gewonnen door Melvin van Bakel.

De enige finale die niet op het centre court werd gespeeld ging tussen Gretha Hofman (12) en Anne Baker (7) in de Dames C. Ook deze dames maakten er een mooie wedstrijd van, Gretha Hofman was uiteindelijk de sterkste: 11-9 12-10 11-8.
Sharona Teeling won met 11-5 11-7 11-3 van Lisette Hoekstra en werd derde van Nederland in deze categorie. De plate werd een prooi voor Jacqueline Reeuwijk.

De 13-jarige Christoph Winzer (14) werd twee weken geleden Nederlands Kampioen bij de jongens onder 15. En gistermiddag liet hij zich ook kronen tot Nederlands Kampioen Heren D. Hij zette de ervaren en als eerste geplaatste Edward van Mecheelen na een zeer spannende wedstrijd aan de kant: 11-7 14-12 9-11 11-9.
Michal Sindlar (4) werd derde van Nederland zonder daarvoor de kleine finale te spelen. Zijn tegenstander Boudewijn Brouwer (2) moest opgeven na zijn verloren halve finale. Jacob Holtrop won de plate in deze categorie.

Foto's van het NK Squash 2010 zijn te vinden via de link foto's bij het logo van het NK Squash 2010.

Enkele statistieken:
237 inschrijvingen (5 meer dan vorig jaar)
582 wedstrijden (18 meer dan vorig jaar)
80 walk-overs (32 meer dan vorig jaar)
1889 games (78 minder dan vorig jaar)
34212 punten (1430 minder dan vorig jaar)
18764 minuten (= 312,7 uur) aan squash (1430 minuten = 23.8 uur minder dan vorig jaar)
37.38 minuten gemiddeld per wedstrijd (vorig jaar 38.93 minuten)
Langste wedstrijd: Heren A; Martijn Kock (9/12) - Gabor Marges (9/12): 9-11 11-6 12-10 7-11 11-3 90 minuten. Vorig jaar had Martijn Kock ook de langste wedstrijd.
Langste game: Heren D; Christoph Winzer (14) - Boudewijn Brouwer (2): 21-23