De squashsters van het Rotterdamse Clear Victoria zijn zaterdag in Amsterdam voor de derde keer in vijf jaar landskampioen geworden door in de finale van de play-offs Amstelpark opzij te zetten (12-5). Een prachtig slot van een spannende week.


Uiteindelijk verliep alles zoals vooraf gehoopt voor teammanager en voorzitter John de Paauw. Misschien was hij de week voorafgaande aan de play-offs wel nerveuzer dan tijdens de partijen zelf. De reden: de IJslandse aswolk.

Victoria’s beste speelster Jenny Duncalf, nummer twee op de wereldranglijst, leek Amsterdam namelijk niet op de tijd te bereiken. Ze zat aan het begin van de week op de Kaaiman Eilanden in de Caraïben voor een toernooi. Op de weg naar Nederland strandde de Engelse in het Amerikaanse Miami.

,,Ik heb daar twee dagen vastgezeten,’’ vertelt de wereldtopper haar avontuur. ,,Delta Airlines had me verteld dat mijn vlucht naar Amsterdam was geannuleerd. Achteraf bleek dat dat helemaal niet zo was! Het zag ernaar uit dat ik pas op 28 april zou kunnen terugvliegen. Maar ik denk dat die maatschappij alles op alles heeft gezet om hun fout te herstellen.’’

Donderdag arriveerde ze. Vrijdag en zaterdag deed ze, met een fikse jetlag, wat van haar werd verwacht: ze zette haar tegenstandster met 3-0 opzij. De basis voor de titel. ,,Zonder Jenny was het ons nooit gelukt,’’ lachte De Paauw. ,,Ook dank aan de Engelse bond. Deze week is het EK voor landenteams in Frankrijk. Engeland heeft alle kosten voor Jenny vergoed, zodat ze op tijd in Europa zou zijn. Daarvan hebben ook wij geprofiteerd.’’

De andere feestvarkens waren zaterdag de Ierse Aisling Blake, de Deense Line Hansen en onze landgenote Jacqueline van Nauta-Lemke. Uiteraard was de aanwezigheid van Duncalf cruciaal, maar ook de andere speelsters presteerden op topniveau.

De mannen van Didacticum Victoria werden vrijdagavond in de halve finales al uitgeschakeld door de Haagse aartsrivaal HSRC, waardoor een Rotterdamse ‘dubbel’ al bij voorbaat was uitgesloten.

Clear Victoria-Spa Zuiver Amstelpark 12-5.
Jacqueline van Nauta-Lemke- Bea de Dreu-Spitse 1-3.
Jenny Duncalf-Annelize Naudé 3-0.
Aisling Blake-Lotte Eriksen 3-1.
Line Hansen-Stephanie Edmison 2-1.