De Nederlandse squashsters hebben de finale bereikt van het Europese Kampioenschap voor landenteams in het Franse Aix en Provence. In de halve eindstrijd werd het ongenaakbare geachte Engeland met 2-1 verslagen.


Nadat Orla Noom de eerste wedstrijd verloren had (6-11, 3-11, 9-11) van de ervaren Tania Bailey, zorgde Vanessa Atkinson voor een fantastische prestatie door Jenny Duncalf te verslaan. De 34-jarige Atkinson, voormalig wereldkampioene en nummer één van de wereld, hield op de cruciale momenten haar hoofd koel tegen de mondiale nummer twee. De Nederlandse nummer dertien van de wereld bracht haar land met een 11-9, 12-10, 8-11, 11-5 zege weer langszij de gedoodverfde favoriet en verschafte haar landgenote Annelize Naudé daarmee een uitgelezen mogelijkheid om de winst binnen te slepen.

Geïnspireerd door de zege van Atkinson begon de 33-jarige Naudé overtuigend aan haar partij met Sarah Kippax, die op de wereldranglijst ruim twintig plaatsen hoger staat dan de Amsterdamse. Naudé nam een 2-0 voorsprong in games, maar moest de derde game aan de Engelse laten. In het zenuwslopende vierde bedrijf slaagde de nummer vierenveertig van de wereld er echter wel in de klus te klaren: 11-8, 11-5, 7-11, 11-9.

Door de sensationele overwinning op Engeland - de Britten hadden in de 32-jarige historie van het evenement nog nooit verloren - staat Nederland zaterdag voor het achtste opeenvolgende jaar in de finale van de Europese titelstrijd. Dit keer speelt de formatie van bondscoaches Nicole Beumer en Damon Leedale-Brown echter dus niet tegen Engeland, maar tegen de winnaar van het duel tussen gastland Frankrijk en Ierland. Zij spelen later vanmiddag tegen elkaar. Ook de Nederlandse mannenploeg komt dan nog in actie in de halve eindstrijd tegen Frankrijk.

Meer informatie over het EK landenteams is te vinden op de officiële website www.eurosquash2010.com of op www.squashsite.co.uk/etc10.