De Professional Squash Association (PSA) en de Women’s International Squash Players Association (WISPA) hebben vandaag de nieuwe mondiale ranglijsten bekend gemaakt. Aan de top van deze prestigieuze ranking veranderde weinig. Ramy Ashour en Nicol David mogen zich nog steeds de nummer één van de wereld noemen.

Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham zijn opnieuw de beste Nederlanders op respectievelijk de PSA World Ranking en de WISPA World Ranking. De 27-jarige Anjema, deze week uitkomend voor het Nederlandse team op het EK landenteams, speelde in april geen proftoernooi en bleef mede daardoor staan op plek elf. De Hagenaar krijgt over een kleine drie weken weer de kans om zijn ranking te verbeteren. Dan doet hij mee aan de Sky Petrosport Open 2010 in het Egyptische Cairo, een zogenaamd PSA Super Series Platinum toernooi. In de eerste ronde stuit hij daar op een qualifier, bij winst wacht hem vermoedelijk een duel met de Engelsman Nick Matthew, de mondiale nummer twee.

De 32-jarige Grinham staat al bijna acht maanden buitenspel als gevolg van haar zwangerschap. De Almeerse, die volgende maand haar eerste kind verwacht, staat desondanks nog steeds op de derde plaats als gevolg van haar goede resultaten in het derde kwartaal van het vorige jaar. Van de vijf toernooien die ze destijds in de maanden juli, augustus en september speelde op de WISPA World Tour, won ze er twee. Bovendien bereikte ze twee keer de finale, ondermeer tijdens het WK in Amsterdam, en sneuvelde ze een keer de halve eindstrijd van een groot proftoernooi.

Naast Anjema en Grinham staan ook Vanessa Atkinson (13), Orla Noom (43), Annelize Naude (44), Dylan Bennett (77), Piedro Schweertman (89) en Milou van der Heijden (90) in de mondiale top-100. Voor Schweertman is dat zijn hoogste positie ooit.