grinhamNatalie Grinham is op de nieuwste wereldranglijst uit de top-10 weggezakt. De Nederlandse squashster, die vorige week haar rentree maakte in het internationale squashcircuit na elf maanden buitenspel gestaan te hebben als gevolg van haar zwangerschap, zakte van de zevende naar de dertiende plaats. Dat maakte de Women’s International Squash Players Association (WISPA) donderdag bekend.

Komende maand verliest de 32-jarige Almeerse vermoedelijk nog meer terrein op de mondiale ranglijst. Naar verwachting behoort de geboren Australische dan niet eens meer tot de vijftig beste speelsters ter wereld, doordat ze de punten verliest die ze vorig jaar verdiende tijdens de Forexx Women’s World Open 2009. Bij het officiële individuele WK in Amsterdam bereikte Grinham de finale, waarin ze na een felle strijd haar meerdere moest erkennen in de Maleisische nummer één van de wereld Nicol David.

Door de vrije val van Grinham, die sinds februari 2003 onafgebroken bij de tien beste squashsters ter wereld behoorde, heeft Nederland geen enkele speelster meer in de top-10. De laatste keer dat dit het geval was, was bijna achtenhalf jaar geleden.

Op de WISPA World Ranking van september is Vanessa Atkinson overigens de tweede Nederlandse. De wereldkampioene van 2004 staat vijftiende. De Hoofddorpse Orla Noom, die gisteren tijdens de Buler Challenge Cup in Hongkong in de kwartfinales werd uitgeschakeld, steeg drie posities naar plek 37. Annelize Naudé is de nummer 46 van de wereld, terwijl de pas 19-jarige Milou van der Heijden een sprong voorwaarts maakte naar plaats 81.

Vorige week werd de nieuwste wereldranglijst bij de mannen al gepubliceerd. Vijfvoudig nationaal kampioen Laurens Jan Anjema is met zijn dertiende positie de hoogste genoteerde Nederlander. De PSA World Ranking wordt aangevoerd door Ramy Ashour, die de koppositie weer heroverde op de Engelsman Nick Matthew na zijn overwinning tijdens de prestigieuze Hong Kong Open. Amr Shabana en Karim Darwish completeren de top-4.