Laurens Jan Anjema heeft in het Amerikaanse Detroit een enorme teleurstelling moeten ondergaan. De 28-jarige Nederlander verloor vrijdagavond (lokale tijd) al in de openingsronde van de Motor City Open 2011 in straight games van de Engelsman Tom Richards.

De vroege nederlaag kwam hard aan bij de Hagenaar, die tijdens het PSA International 50 toernooi in Detroit als eerste geplaatst was. Dinsdag speelde de linkshandige squasher nog de kwartfinale van de Tournament of Champions 2011, het eerste World Series toernooi in het nieuwe jaar op de Professional Squash Association (PSA) World Tour, waarin hij maar nipt verloor van 4-voudig wereldkampioen Amr Shabana.

Drie dagen later werd al snel duidelijk dat de partij tegen de Egyptische wereldtopper (te) veel energie had gekost. Anjema was niet bij machte om hetzelfde niveau als tegen Shabana te etaleren. Verre van zelfs. De sterke en normaal dominante Nederlander bewoog slecht en slaagde er daardoor geen moment in om Richards uit het midden van de baan weg te houden. Het gevolg: een kansloze 6-11, 7-11, 8-11 nederlaag.

Anjema zal zich nu gaan voorbereiden op zijn volgende toernooi, de Bluenose Squash Classic 2011 in het Canadese Halifax. Dit toernooi, eveneens een International 50 kampioenschap op de PSA World Tour, begint donderdag 3 februari. Een week later staat het NK Squash 2011 in het Amsterdamse Frans Otten Stadion op het programma voor Anjema, die ondanks zijn vroegtijdige uitschakeling in Detroit volgende week weer een plekje zal stijgen op de wereldranglijst naar positie 11.