Natalie Grinham heeft wederom laten zien (bijna) terug te zijn op haar oude niveau, van voor haar zwangerschap, door woensdag (plaatselijke tijd) de kwartfinales te bereiken van de Cayman Islands Open 2011, één van de grootste damestoernooien in het internationale squashcircuit.

In de eerste ronde van het World Series evenement op de Women's International Squash Players Association (WISPA) World Tour klopte de 33-jarige squashster in de persoon van de Australische Kasey Brown, de nummer 6 van de wereld, een speelster van formaat.

De partij tussen Grinham en haar voormalige landgenote werd gekenmerkt door lange rally's waarbij de Nederlandse licht de overhand had. Ook op de beslissende momenten toonde ze koelbloediger te zijn dan haar hoger gerankte tegenstandster, die recent nog de Greenwich Open in New York op haar naam schreef en bij de Gemenebest Spelen in India een gouden en 2 bronzen medailles veroverde. Het werd 11-6, 13-11, 14-12. De hoogstaande partij duurde 48 minuten.

"Het ging vandaag lekker, vooral in de eerste anderhalve game speelde ik goed", liet de voormalige nummer 2 van de wereld doorschemeren aan de lokale pers. "Ik heb na het NK hard kunnen trainen en dat werpt nu zijn vruchten af. Qua fitness ben ik nog niet helemaal op mijn oude topniveau, maar speltechnisch zit ik er niet ver vanaf", aldus Grinham die in februari voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioene werd.

Grinham, de mondiale nummer 32, is inmiddels 7 partijen op rij ongeslagen op de WISPA World Tour. Daarin stond ze geen enkele game af. Vorige week won ze de Atwater Cup 2011 in Montreal door de nummers 14 (Joelle King), 15 (Jaclyn Hawkes), 16 (Donna Urquhart) en 42 (Olivia Blatchford) te verslaan. Op de Kaaimaneilanden voegde ze ook de nummers 6 (Brown), 22 (Delia Arnold) en 31 (Latasha Khan) aan het indrukwekkende rijtje toe.

Donderdag weet de Europees kampioene van 2009 en 4-voudig WK-finaliste precies waar ze nu staat. Dan treft Grinham, die in mei 2010 voor het eerst moeder werd, vermoedelijk in regerend wereldkampioene Nicol David de zwaarst denkbare tegenstandster. De Maleisische, die dan nog wel dient te winnen van Jaclyn Hawkes (Nzl), is al sinds 2006 de onbetwiste nummer 1 van de wereld.