SquashVandaag, woensdag 30 september, speelde het Nederlandse squashteam tegen Frankrijk voor een plaats bij de laatste acht.

Laurens Jan Anjema had een vrij slapeloze nacht achter de rug en zijn lichaam lag nog in de kreukels van de wedstrijd tegen David Palmer. Geen kans vandaag om een frisse Gaultier het moeilijk te maken. Daarom had bondscoach Lucas Buit besloten LJ vandaag te laten rusten om de komende belangrijke dagen te kunnen knallen. Een rustdag hield in dat er wat getraind en gefietst werd en dat LJ lange tijd bij Sjoerd op de tafel mocht liggen. De gaande grap deze week is dat de ‘old school’ tijgerbalsem uit 1524 alle kwaaltjes heelt. Van vermoeide spieren tot gebroken botten aan toe.

René Mijs mocht het spits afbijten op nummer 2 tegen de inmiddels wat oudere maar ervaren Renan Lavigne (WR38), een jongen die al jarenlang super professioneel met zijn sport omgaat. Hij begon de wedstrijd niet al te best maar kwam later beter in zijn spel en maakte het Lavigne in de 3e game lastig. Dat het close was bleek omdat Lavigne onverwacht bij 9-8 voorsprong een gigantische brul losliet, waar het publiek van nasudderde. Uiteindelijk was de fitte Lavigne te steady voor Mijs, die de wedstrijd met 11-3 11-4 11-8 verloor.

Toen mocht Piëdro, Pjee of Pietje Schweertman, het opnemen tegen de nummer 2 vd wereld, Gregory Gaultier. Een geweldige ervaring voor Pjee om op zo’n hoog tempo en tegen zo’n unieke speler te kunnen spelen. De eerste twee games verloor Pietje 11-6 en 11-5 waarin hij vooral moest wennen aan de lage straight- en cross court kills van Greg, die hij werkelijk van overal in de baan kan spelen. De derde was de beste game voor Piëdro omdat hij de bal beter achter in de baan kon houden en waardoor Greg ineens fouten begon te maken. Pjee kon de game uiteindelijk net niet winnen, hij verloor de derde met 11-9!

Als laatst mocht Sebastiaan Weenink de baan op tegen Julien Balbo (WR53) voor een ‘best of 3’ aangezien de uitslag al was beslist. Balbo is, net als Lavigne overigens, enorm steady en vrij fit. Ook voor Sebas een mogelijkheid ervaring op te doen op (ongeveer) top 50 niveau. Sebas verloor 11-7, 11-5. Het basis spel van Balbo was te sterk voor Sebastiaan, die het Balbo met z’n natuurlijke manier van aanvallen zeker niet makkelijk maakte.

Volgens Anjema had er vandaag niet meer in gezeten. “Mijs, Pjee en Bas hebben alle drie een goeie ervaring opgedaan. Er is geen makkelijke snelle manier om op dit hogere niveau te komen. Er moeten veel van dit soort potjes gespeeld worden”.

Door de nederlaag tegen Frankrijk kan Nederland nog maximaal negende worden op het WK in het Deense Odense. In de strijd om de troostprijzen begint Oranje morgen om 16.00 uur tegen de verliezer van de partij tussen Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Deze twee ploegen komen vanavond nog in actie.

Nederland vs. Frankrijk: 0-3
Rene Mijs vs. Renan Lavigne 3-11, 4-11, 8-11 (31m)
Piedro Schweertman vs. Gregory Gaultier 6-11, 5-11, 9-11 (23m)
Sebastiaan Weenink vs. Julien Balbo 7-11, 5-11 (23m)

Frankrijk - Nederland