Van 16 tot en met 21 november aanstaande is de Rotterdamse squashvereniging Victoria het decor van het grootste professionele squashevenement in Nederland in 2010. Gedurende zes dagen strijden nationale en internationale topspelers in de havenstad om belangrijke wereldranglijstpunten, een totale prijzenpot van US$55.000, en de felbegeerde titels tijdens de Dutch Open Squash 2010.

Het prestigieuze squashkampioenschap, dat vorig jaar voor het eerst in Rotterdam plaatsvond, is bij de Women’s International Squash Players’ Association (WISPA) geregistreerd als een Silver 20 evenement. Het mannentoernooi is gekwalificeerd als een 3 Star toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. Hierdoor zal zowel bij de heren als bij de dames (een deel van) de absolute wereldtop in ons land acte de presence geven.

De laatste drie edities in het herentoernooi werden gewonnen door David Palmer (2007), Nick Matthew (2008) en Daryl Selby (2009), allen behorend tot de mondiale top-10. Ook nationaal kampioen Laurens Jan Anjema schreef de Dutch Open in 2004 al eens op zijn naam.

Bij de dames was viervoudig wereldkampioene Nicol David de beste in 2005, 2007 en 2008. Daarvoor ging de titel twee keer op rij (2003 en 2004) naar de Nederlandse Natalie Grinham, die destijds nog voor haar geboorteland Australië uitkwam. Vanessa Atkinson zegevierde in 2002 wel namens Nederland. Vorig jaar kwamen de vrouwen in verband met het WK in Amsterdam niet in actie tijdens de Dutch Open.

De Dutch Open keerde door toedoen van organisator NextSquash in 2007 prominent terug op de internationale squashkalenders en neemt sindsdien een belangrijke rol in op de PSA en WISPA World Tours. In Europa behoort de Dutch Open tot de drie grootste squashevenementen van het jaar.